zaterdag 7 september 2024

LAW6 Grote Rivierenpad, Hoek van Holland ▸ Zwartewaal (36km)

9:34 Welkom in Nederland
Kort na het Vierdaagsedebuut van mijn dochter heeft ze aangegeven dat ze ook wel eens een LAW wil wandelen. Daar ben ik wel voor te porren en gezien haar wens om volgend jaar weer Nijmegen te lopen, lijkt het me ook goed om haar conditie op peil te houden. Zo reizen we vandaag samen af naar het westen van het land om een start te maken met het Grote Rivierenpad. Waar ik tot nu toe vooral LAW's heb bewandeld die van noord naar zuid gaan (of andersom), is dit een LAW die van west naar oost gaat. Vandaag lopen we de eerste 36 kilometer van dit pad. Op de eerste vijf en de laatste drie kilometer na loopt de route gelijk aan het begin van de GR5, waardoor het voor mij geen onbekende omgeving is. Op 8 mei 2021 liep ik hier ook al, maar voor mijn dochter is het wel leuk om de route in zijn geheel te bewandelen.

9:37 De nieuwe wandelboom
Daags voor de wandeling plan ik het vervoer per OV van Zwartewaal naar Hoek van Holland. Ik moet nu voor twee personen kaartjes regelen en ik zie dat de kaartjes via 9292 goedkoper zijn dan reizen met de ov-chipkaart. Dat komt doordat de metro van Rotterdam kaartjes heeft die 2 uur onbeperkt geldig zijn voor €4,50. Ik besluit deze kaartjes te kopen en eens te zien hoe dat dan in zijn werk gaat.

9:45 Over de kade
Om zes uur vertrekken we van huis richting Zwartewaal. We parkeren de auto langs de weg in het dorp en lopen naar de bushalte. Daar zie ik dat de bus voorlopig helemaal niet komt. Ik haal de app van 9292 erbij en het blijkt dat er op zondag een aangepaste dienstregeling is. Daar kijk ik niet van op, maar waarom gaf de reisplanner van 9292 dat gisteren dan niet aan? Heb ik voor de zaterdag gepland? Ik haal mijn digitale tickets erbij en zie dat deze wel degelijk voor de zondag zijn aangemaakt en de tijdstippen van geldigheid bevestigen dat de fout bij 9292 ligt. Ik vraag me ook af hoe ik eventuele poortjes moet openmaken, want ik zie geen qr-code op de tickets staan. Die komen later pas, rond het tijdstip dat de bus oorspronkelijk had moeten vertrekken.

9:52 Het Atlantikwallmuseum
De bus komt een kwartier later dan eerder gepland en het laten zien van de tickets is voor de buschauffeur voldoende. In Spijkenisse stappen we op de tram en hier komen we de eerste poortjes tegen. Op het metrostation zijn we zowaar eerder dan het oorspronkelijk geplande tijdstip en de kaartjes voor de tram hebben nog geen qr-code. Ik open de poortjes met mijn ov-chipkaart en we lopen samen het metrostation binnen. Direct annuleer ik mijn check-in door opnieuw mijn ov-chipkaart aan te bieden. Als we in Schiedam overstappen op de metro naar Hoek van Holland, kan ik de poortjes wel openen met de e-tickets zodat we even naar het toilet kunnen. Zo blijkt maar dat het ticket-systeem van 9292 beroerd kan werken. De qr-codes zouden gewoon altijd beschikbaar moeten zijn en twee uur geldig moeten zijn vanaf de eerste check-in. Net zoals in België met de buskaartjes die 1 uur geldig zijn. Een mooi punt van feedback voor 9292.

De hoek van Holland
Als we in Hoek van Holland de tram uitstappen, lopen we eerst richting de terminal van Stenalines en vanaf daar richting het startpunt van de wandeling. Hier zie ik een wandelboom waar ook de GR5 begint. Toen ik met de GR5 begon, kon ik deze paal niet vinden, maar vond ik er foto's van online. Nu zie ik dat de houten paal is vervangen, net als dat ik eerder al zag bij de wandelboom in Bergen op Zoom. We volgen het Grote Rivierenpad over de boulevard langs de Nieuwe Waterweg en lopen deze uit totdat we aankomen bij de werkelijke hoek van Holland. Van het vasteland van Holland dan. Hier slaan we rechtsaf en lopen we over een verharde weg over het strand. Het is bijzonder om te beseffen dat hier het strand begint dat doorloopt tot aan Den Helder. Zover gaan wij niet, want nadat we de strandtentjes van Hoek van Holland voorbij gelopen zijn, slaan we opnieuw rechtsaf en lopen we door het mulle strandzand door de duinen naar Hoek van Holland. Voor ons zien we een weg die onder water staat en we passen ad hoc de route aan waardoor we zonder al teveel omlopen in Hoek van Holland aankomen.

10:05 Over het strand
In de Hoekse Bosjes komen we samen met de GR5 en vanaf hier herken ik het ook weer. We volgen de paden richting Maassluis totdat we op een punt komen waar ik in 2021 nog een oude route in mijn gps-apparaat had staan. Destijds liep ik de oorspronkelijke route, omdat ik niet wist hoe lang het nieuwe alternatief zou zijn. Vandaag volgen we de markeringen en dit brengt ons langs de Maeslantkering, een van de laatste bouwwerken van de Deltawerken.

10:27 Door de duinen
Langs de Nieuwe Waterweg lopen we richting Maassluis. We zien een heel groot schip langsvaren en vragen ons af uit welk land het schip komt. Dat blijkt via Google heel makkelijk terug te vinden door de naam van het schip op te zoeken. We zien zelfs waar het schip vandaan komt, waar het nu is (al weten we dat zelf beter dan de website) en waar het nu heen vaart.

10:36 Engeland is niet ver
Voor mijn dochter is Maassluis een richtpunt geworden waar we kunnen gaan lunchen. Ik heb al wel aangegeven dat dat pas bij de tweede passage van deze stad zal zijn en dat we eerst nog naar Maasland zullen lopen. Via een betegeld pad in een weiland lopen we naar Maasland. Halverwege dit pad liggen koeien op het pad, maar die zijn niet van ons onder de indruk. Ik ook niet zo van hen en voorzichting lopen we tussen de dames door richting het einde van het weilandpad.

12:37
In Maasland stoppen we even bij een galerie waar ook gegeten kan worden, maar de kaart spreekt ons niet zo aan en we lopen verder naar Maassluis. Onder het snelwegviaduct van de A20 ga ik op zoek naar de mooie grafitti die er stond toen ik hier in 2021 liep, maar deze is alweer overschilderd door grafitti die mij een stuk minder kan bekoren.

We naderen het centrum van Maassluis en bij Monsieur Paul eten we onze lunch. Het is inmiddels al later op de middag en naast ons komen de eerste mensen zitten die voor het avondeten een tafel hebben uitgekozen. Als de lunch op is, gaan we direct weer verder naar de pont naar Rozenburg. Deze zien we net vertrekken als we aankomen. Dat wordt een kwartier wachten. Ik loop naar de kaartjesautomaat, maar deze is defect. Volgens het apparaat moeten we nu kaartjes kopen bij de kleppenist. Zo leren we gelijk een nieuw woord. Als we de pont oplopen, reken ik 66 cent af voor twee voetgangers. Dat is vreemd, want de vorige keer betaalde ik voor alleen mijzelf nog 95 cent. Het blijkt een kortingsactie te zijn, maar als ik op de pont de actuele tarieven zie, blijkt mijn dochter gratis mee te reizen. Op de website van deze veerpont zie ik dat reizigers onder de 18 jaar gratis zijn.

12:43 De Maeslantkering
We lopen om Rozenburg heen en onderweg is het voor ons beiden tijd voor een sanitaire stop. Bij de oversteek van het Calandkanaal kunnen we direct doorlopen; dat scheelt zo weer een half uur wachten voor een open brug. Even later lopen we via de Brielse Brug Voorne Putten binnen. Dit is de laatste brug van de dag en hier verlaten we tevens de route van de GR5. Nog een kleine vier kilometer naar Zwartewaal, waar we even na zes uur bij de auto arriveren. Een paar meter voorbij de auto vind ik nog een geocache, waarna we richting huis rijden.



Statistieken
Afstand:36,1 km
Gemiddelde:4,5 km/h
Bewogen gem.:4,8 km/h
Totaalteller:8919,0 km

Hoogteprofiel en tempo

12:51 Langs de Nieuwe Waterweg

13:16

14:06

14:07

15:57 Overstromingen van Maassluis

16:06 Wachten op de veerpont

16:20 De tijdelijke tarieven blijken minder tijdelijk dan vooraf bedacht

16:52

17:02

17:07 Voor het eerst komen we de naam Zwartewaal tegen

17:17 In 2021 was dit nog de N15

17:55 De skyline van Zwartewaal

18:06 De laatste kilometer

Zwartewaal ▸ Rotterdam (35km) ▶