Nijmeegse 4daagse

Op deze pagina staan alle blogberichten over mijn deelnames aan de vierdaagse van Nijmegen bij elkaar. Zo zijn deze berichten snel te vinden voor wie alleen deze verhalen leuk vindt om te lezen.

2018

In plaats van bewust trainen loop ik elke maand een afstand van ongeveer 50 kilometer. Het enige dat specifiek training mag worden genoemd, is de tweedaagse in juni. Dan loop je op de schade van de eerste dag. Dat was ook nog eens in Zuid-Limburg waardoor ik ook de klimspieren heb afgetraind. In totaal heb ik dit jaar 415 kilometer gelopen voordat de Vierdaagse begon. Tijdens de Vierdaagse was het voor mij de eerste keer dat de route van de eerste dag andersom was. Dat beviel heel goed, doordat het na de samenkomst van alle afstanden minder druk was dan vroeger. Ook leek het er op dat je eerder terug was in Nijmegen doordat je niet heel lang aan het kijken was naar de skyline van Nijmegen vanaf de dijk. De overige dagen waren niet speciaal, maar wel gezellig.

2016

Tussen januari en juni heb ik de resterende etappes van het Pieterpad gelopen als training voor de honderdste Vierdaagse van Nijmegen. De meeste trainingsdagen liep ik zo'n 60 kilometer en met 125 kilometer over het heuvelachtige Zuid-Limburg als slottraining ga ik met goede moed van start met de 4x55 die speciaal voor de honderdste editie weer in het leven is geroepen. In totaal heb ik voor deze editie 403 kilometers getraind.
In de week voor de honderdste Vierdaagse vindt in het Franse Nice een terroristische aanslag plaats en er zou ook sprake zijn van terroristische dreiging bij de Vierdaagse van Nijmegen. Daar blijkt uiteindelijk geen sprake van te zijn.

2015

Met de officieuze wandelroute 'Dwars door Gelderland' en de eerste zes etappes van het Pieterpad heb ik deze editie voorbereid met 348 trainingskilometers. De Vierdaagse zelf kende weinig bijzonderheden en verliep op alle fronten bijna perfect. Een mooie opsteker voor de 100e in 2016.

2014

Dit jaar heb ik 312 kilometers getraind als de vierdaagse van start gaat. Het belooft een hete editie te worden, al valt dat de eerste dag nog mee. Op de overige dagen is het weer flink insmeren met zonnebrand, maar nu weten de meeste deelnemers wel dat je het polsbandje schoon moet houden. Op de eerste dag ga ik weer vrij hard van start en ik merk de dag erna dat het iets te veel van het goede is geweest. Met de nodige pijn loop ik de tweede dag en deze pijn gaat pas weg als op de derde dag de heuvels in zicht komen. Met vernieuwe kracht loop ik de derde dag uit en op de laatste wandeldag loop ik weer in volle vaart het rondje richting de Via Gladiola. Deze dag heeft een mineurstemming doordat de middag ervoor de vliegramp met vlucht MH-17 plaatsvond in Oekraïne.

2013

Mijn wandelschoenen waren na twee edities en zo'n 1200 wandelkilometers versleten en dit keer heb ik bij een podoloog nieuw schoeisel gehaald. Met steunzolen op maat loop ik nu rechter en wordt meer van mijn energie direct omgezet in voortgaande beweging. Ook loop ik nu veel minder blaren. Voorheen had ik na een wandeldag vooral op de linkervoet meer dan vijf blaren, vanaf nu loop ik de vierdaagse blarenvrij. Althans, onder de voeten. Op de vierde dag merk ik wel een klein blaartje op achter mijn linkervoet, maar dan is de vierdaagse al voorbij.

Ik start deze editie met 390 trainingskilometers. Inmiddels hoef ik de trainingsafstand niet meer op te bouwen en kan ik ongetraind gelijk met 40 kilometer beginnen. Ik train voortaan ook slechts een keer per maand vanaf januari. Het is dit jaar behoorlijk warm en het devies is dan ook veel zonnebrand smeren. Dat hebben we geweten ook, want het polsbandje dat elke deelnemer draagt, kan niet tegen zonnebrandolie en op de derde dag staat er dan ook file bij de centrale administratie voor nieuwe polsbandjes. Gelukkig was ik voor de drukte al aangekomen in Nijmegen, en hoef ik niet in die file te staan wachten.

2011

Met de ervaring van 2009 op zak train ik deze keer vaker voordat ik aan de vierdaagse begin. Uiteindelijk heb ik 447 kilometers getraind. Dat is niet extreem veel meer dan in 2009, maar het blijkt wel voldoende om een goede vierdaagse te lopen. Ondanks dat ik drie dagen op blaren moet lopen, loop ik op de vrijdag over de Via Gladiola met het idee dat ik er nog wel een extra dag bij kan hebben.

Op de beruchte dijk bij Oosterhout, waar in 2006 dodelijke slachtoffers vielen door de extreme hitte, gaat dit jaar voor mijn ogen een militair tegen de vlakte. Ook wordt er die dag een lijk gevonden langs deze dijk. Dat laatste gebeurt buiten het zicht van de wandelaars, maar het blijft een luguber stukje vierdaagseparcours.

2009

In 2009 nam ik voor het eerst deel aan de vierdaagse van Nijmegen. Met 324 trainingskilometers en zonder enige vierdaagse-ervaring in totaal reis ik in juli af naar Nijmegen. Dat blijkt ook wel, want de eerste dag ga ik op volle snelheid van start en pauzeer ik niet omdat ik de behoefte niet voel. Dat betaal ik later terug, want op de derde dag kom ik gebroken aan bij de finish. Ik zeg tegen mezelf dat ik eruit stap als ik geen goede nachtrust heb, maar gelukkig blijkt dat niet nodig. De vierde dag kom ik pas na 25 kilometer op stoom waarna ik - gesterkt door het publiek aan de kant - uiteindelijk vol trots mijn eerste vierdaagsekruis in ontvangst mag nemen.

Ten tijde van deze editie heersen de Mexicaanse Griep en de Q-koorts in ons land. Er is wat angst voor besmetting bij de vierdaagse omdat er veel mensen op een kluitje zitten. Gelukkig blijkt dat mee te vallen, al is er wel een deelnemer die besmet blijkt te zijn geraakt. Een Britse militair krijgt op de tweede wandeldag hoge koorts en wordt opgenomen in het Radboudziekenhuis van Nijmegen.

Deelnamehistorie

2018: completed, reward: 7
2016: completed, reward: 6
2015: completed, reward: 5
2014: completed, reward: 4
2013: completed, reward: 3
2011: completed, reward: 2
2009: completed, reward: 1