 |
6:53 |
Door de wandeldagen over het Grote Rivierenpad voelt het alweer lang geleden dat ik over de GR5A liep, maar dat valt op zich best mee. Het is slechts vijf weken geleden dat ik eindige bij het station van Zwijndrecht. Doordat ik toen de lus over Antwerpen Linkeroever al heb gelopen, start ik vandaag in Burcht, waar ik het traject van de GR5A direct weer oppak. Ik parkeer de auto aan een laadpaal naast de kerk in het centrum van Burcht. Als ik aankom, is de accu nog voor 16% gevuld. Dat is netjes; het is goed te merken dat de kou uit de lucht is: het verbruik van de auto is flink toegenomen.
 |
7:57 |
Koud is het nog wel voor mij als wandelaar. Bij de start is het zo'n 5°C, maar ik weet dat de temperatuur tot boven de 15°C gaat komen en dat er een zonnige dag aankomt. Zo start ik met 4 laagjes bovenkleding vanuit Burcht en het zal even duren voordat de eerste laagjes uitgaan. Na drie kilometer mis ik een afslag waardoor ik een stukje moet teruglopen. Bijna was het korter om door te lopen en via een andere weg terug naar de route te gaan, maar daar kies ik niet voor. Er staat vandaag 51 kilometer op de planning en de wens is om meer dan 50 kilometer te lopen. Deze extra meters zijn dan ook geen enkel probleem: ik weet nu nog niet wat ik onderweg ga tegenkomen wat de route juist korter zou kunnen maken.
 |
8:06 |
Het is vrij zonnig en ik besluit al vroeg om mijn gezicht en nek in te spuiten met zonnebrandspray. Ook wil ik me beschermen tegen rondvliegende beestjes. Omdat ik deet pas op mijn lijf mag spuiten als de zonnebrandspray er minstens een uur op zit, spuit ik wat deet op mijn kleding. Zo loop ik direct dubbel beschermd en als ik later mijn broekspijpen en laatste extra laagjes bovenkleding in mijn tas stop, pas ik hetzelfde principe toe voor mijn armen en benen.
 |
8:15 Lang de Schelde |
Bij Kruibeke kom ik langs de Schelde te lopen. Via de Polders van Kruibeke, het gebied tussen het dorp en de rivier, kom ik aan in Bazel. Niet de Zwitserse grensstad, maar een dorpje aan de rand van Oost-Vlaanderen. Via Bazel loop ik naar Rupelmonde, waar een standbeeld staat van de man die grote invloed heeft gehad op de kaart die nu op mijn GPS-apparaat staat: Mercator, of zoals hier te lezen is:
Gerardo Mercator Doma Rupelmunda. Ik ken hem vooral van de mercatorprojectie, de bekendste manier om de aardbol op een vlak uit te tekenen. Dit besef ik echter niet als ik hier op het kerkplein sta, maar pas 's avonds thuis, als ik de wandelgids erop nasla.
 |
8:50 Bazel |
Ik ben vanmorgen een kwartier later gestart dan dat ik had gepland. Toch wat later van huis vertrokken en onderweg nog even aan de kant gestaan omdat ik niet zeker wist of ik bij een laadpaal kon parkeren. Ik had deze wandeling al enige tijd geleden voorbereid, maar heb de afgelopen week geen tijd gehad om deze voorbereiding nog eens door te nemen. De route heeft vandaag twee overtochten met pontjes die op gezette tijden vertrekken, waardoor ik in totaal drie deadlines heb te halen: die van de twee pontjes en die van het OV in Dendermonde. Geen van deze deadlines is kritiek, want ik kan altijd een pontje of trein/bus later nemen zonder heel laat thuis te komen, maar ik probeer toch de geplande tijden te halen. Voor het eerste veer bij Mariekerke, 13 kilometer voor het eind, hoef ik maar langzaam te lopen: de achterstand van 15 minuten haal ik vrij snel in waardoor ik het gevoel krijg dat ik met de hoeveelheid rustmomenten zelf kan bepalen hoe ruim van tevoren ik bij het vertrekpunt zal aankomen.
Bij Temse steek ik de Schelde over en kom ik aan in de gemeente Bornem. Wat Nijmegen is voor wandelend Nederland, lijkt Bornem dat te zijn voor België. Hier vindt elk jaar in augustus de Dodentocht plaats waarbij deelnemers 100 kilometer moeten lopen in 24 uur tijd. Ik loop vandaag iets meer dan de helft van die afstand in 2:45 uur minder dan de helft van 24 uur. Dat ziet er goed uit, maar ik weet uit ervaring dat
de tweede helft een stuk zwaarder kan zijn bij zo'n lange tocht.
 |
9:28 |
Ik loop nu aan de oostzijde van de Schelde, maar doordat deze rivier zo sterk door het landschap meandert, steekt de GR5A de rivier bij Mariekerke weer over. Ik kom keurig op tijd bij het pontje aan en kan direct doorlopen. Binnen enkele minuten vertrekt het pontje naar de overkant, wat volgens de website van deze veerdienst 10 minuten zou duren. Niet is minder waar en een paar minuten na vertrek verlaat ik aan de overzijde het pontje. Voor de overtocht blijkt niet te hoeven worden betaald, wat ook zal blijken te gelden voor de volgende overtocht bij Baasrode.
 |
9:31 Mercator in Rupelmonde |
Vanaf de veerstoep loop ik naar de dijk, waar de route linksaf gaat. Deze route is echter geblokkeerd. Naast mij staat een man die me weet uit te leggen hoe ik dan verder moet lopen, al had ik onmogelijk een andere route kunnen kiezen. Vanaf mijn huidige positie is er maar één optie: de andere kant op, en bij het eerste kruispunt staat heel duidelijk aangegeven hoe ik mijn weg moet vervolgen. Een paar honderd meter verder loop ik gewoon weer over de GR5A en zie ik overal om mij heen weer markeringen die me de weg wijzen.
Ik heb nu wel wat meters afgesneden doordat de alternatieve route wat korter is terwijl ik ook al sneller dan gepland van de pont afliep. Al met al ruim voldoende tijd om het volgende pontje bij Baasrode te halen. Dit pontje vertrekt op dezelfde tijden als het vorige pontje bij Mariekerke, in mijn geval dus een uur later. Als ik bij de veerstoep aankom, moet ik een kwartier wachten voordat de pont naar de overkant vertrekt. Ik kan de tijd een beetje doden doordat er vlakbij een geocache is verstopt.
Het is vandaag erg druk met wielrenners op de paden waar ik overheen ga. Het traject loopt vandaag veel over
jaagpaden, een begrip dat je in Nederland nauwelijks tegenkomt, maar in Vlaanderen des te meer. Schitterende fietspaden langs de rivier. Het dwingt me wel om goed op te letten, vooral bij bochten naar links. Dan moet ik rechts van de weg lopen om te voorkomen dat ik door tegemoetkomend verkeer wordt aangereden.
 |
10:15 |
Het pad loopt verder richting Vlassenbroek, een dorpje aan de rivier. Onderweg toont mijn GPS-apparaat dat ik dwars over het talud van de dijk rechtdoor moet lopen. Dat is vreemd en ik zie ook in het ladschap geen sporen van mensen die mij hierin zijn voorgegaan. Omdat er verder geen markeringen te zien zijn, besluit ik toch om maar naar boven te lopen. Eenmaal bovenop de dijk zie ik dat de weg aan de andere kant is geblokkeerd. Ik besluit om over het onverharde pad op de dijk verder te lopen. Zo loop ik weer wat meters extra vergeleken met de ingeplande route. Inmiddels voel ik de zon branden op mijn kuiten en ik besluit de zonnebrandspray er weer bij te pakken en mezelf opnieuw in te sprayen.
 |
11:33 Bornem |
Ik heb nu nog één deadline te gaan en moet vanaf het veer bij Baasrode nog negen kilometer lopen. Dat is vrij kort om achterstanden in te halen, maar gelukkig is het vereiste minimale tempo ook op dit deeltraject niet al te hoog. Het dwingt me wel om niet te veel te pauzeren. Hierdoor krijg ik wat meer last van spierpijn waarbij ik door de pijn heen moet blijven lopen. Ik vind het niet erg, het is juist een lekkere training en op het schermpje van de Garmin zie ik de lichte achterstand ombuigen in een steeds ruimere voorsprong. Ik loop in Dendermonde over de Grote Markt, waar gebouwen staan die me doen denken aan andere mooie stadscentra in Vlaanderen, zoals Brugge. Tijd om hierbij stil te staan, geef ik mezelf niet. Op de markt staan kraampjes en ik passeer festivaltoiletten. Wat zich hier precies afspeelt, weet ik niet, maar ik moet vooral goed kijken om niet tegen de mensen aan te lopen en probeer zo soepel mogelijk weer uit de drukte te geraken.
 |
13:22 Veer bij Mariekerke |
Aan de zuidkant van het centrum kom ik langs de Dender te lopen. Hier verlaat ik de GR5A en sla ik af naar het station van Dendermonde, waar ik tien minuten voor de deadline arriveer. Ik loop het perron op en ga op een bankje zitten, waar ik op mijn telefoon uitzoek hoe ik naar de auto moet reizen. Al snel zie ik dat ik niet met de trein, maar met de bus moet reizen. Ik verplaats mijzelf naar de bushalte, waar ik nog een dikke vijf minuten wacht voordat de bus me komt oppikken.
 |
13:34 Blokkade |
In de bus is het vrij druk, maar ik heb gelukkig wel een zitplaats. In Sint Niklaas stap ik over op een volgende bus en hier probeer ik voor het eerst uit of ik binnen het eerste uur gratis kan overstappen. Ik heb een 10-rittenkaart van De Lijn en gebruik deze vandaag voor het eerst. In beide bussen scan ik mijn kaart en bij het uitstappen doe ik dat niet. De machines in de bus vinden alles goed, maar ik weet niet of er een tweede van de 10 ritten is verbruikt. Ik besluit dat thuis uit te zoeken; ik had al gezien dat je op de website van De Lijn je kaartsaldo kan opvragen.
 |
13:38 Omleiding zeer goed aangegeven |
De reis naar de auto is op deze manier spotgoedkoop: In totaal slechts €1,70 doordat ik de 10-rittenkaart gebruik. Dat is zo bizar veel goedkoper dan dat ik in Nederland kwijt zou zijn, dat ik ook wel begrijp dat de bussen hier voller zitten dan bij ons.
|
Statistieken |
Afstand: | 50,4 km |
Gemiddelde: | 5,5 km/h |
Bewogen gem.: | 5,8 km/h |
Totaalteller: | 9498,2 km |
|
 |
De voortgang over de GR5A na 4 dagen |