zaterdag 17 augustus 2024

Rondje Veenendaal (18km)

12:48 De A12 bij Ede
Afgelopen november liep ik ditzelfde rondje met mijn dochter tijdens haar training voor de Nijmeegse Vierdaagse. Vandaag loop ik dit rondje met mijn zoon die zich ook verder wil ontwikkelen qua afstandswandelen. De wandeling staat al een poosje op de agenda, maar vanmorgen wil het er maar niet van komen om te vertrekken. Het is al na lunchtijd als we met de wandeling starten. Gelukkig lopen we een relatief korte afstand, waardoor we gewoon voor het avondeten weer terug kunnen zijn, maar we lopen wel in de heetste uren van de dag. Ook daar hebben we een voordeel, want de maximumtemperatuur komt vandaag niet boven de 25 ⁰C. Dat is toch al snel een graad of vijf lager dan wat we de afgelopen weken gewend zijn geraakt.

14:58 Voormalig wokrestaurant
We lopen de route in tegengestelde richting ten opzichte van het rondje in november, waardoor mij andere dingen opvallen langs de route. Mijn zoon merkt de metershoge grasspriet op die op knooppunt Maanderbroek tussen de snelwegen uitprijkt en na vier kilometer lopen, naderen we Veenendaal. Al na twee kilometer klaagt mijn zoon over wat buikpijn, waarbij ik aangeef dat we na vier kilometer weer kunnen teruglopen om er een korter rondje van te maken, maar nu we op dit punt zijn aangekomen, blijken de pijntjes verdwenen na wat te hebben gedronken.

Via de Dragonderweg lopen we Veenendaal binnen. Ik kom hier niet zo heel vaak en ik zie nu een begin van wat een woonwijk moet worden waar in november nog een braakliggend terrein lag. Via een fietspad lopen we richting het centrum van Veenendaal, waar we een lunchpauze hebben ingepland. Het is rond half drie als we in het centrum aankomen en het is er vrij druk met winkelend publiek. Een groot contrast met de leegte op de zondag in november. Toen aten we bij de Subway die als enige open bleek; vandaag is er volop keuze, maar eten we toch bij hetzelfde restaurant.

15:24 De Dokter Hoolboomweg
Na deze pauze lopen we in noordwestelijke richting naar de Grote Beer niet ver van de snelweg. Hier komen we langs een voormalig wokrestaurant waar we een paar jaar geleden nog eens hebben gegeten. Ze waren niet zo heel duur en blijken zelfs te goedkoop te zijn geweest, want het terrein ligt er nu verlaten bij met dichtgetimmerde ramen en door gras overwoekerd parkeerterrein. De boel is met hekken afgesloten en het is wel duidelijk dat dit restaurant op de fles is gegaan.

Via bedrijventerrein De Compagnie lopen we naar het snelwegviaduct richting De Klomp. Dit viaduct is verboden terrein voor auto's en dat staat hier duidelijk aangegeven. De boete bedraagt 95 euro en we verbazen ons als er van de tegenoverliggende richting een auto komt aanrijden die toch door het viaduct rijdt. Die krijgt binnenkort een duur fotootje thuisgestuurd...

15:59 Bij gebrek aan wilgen heeft iemand ze aan deze paal gehangen
We lopen verder richting station Veenendaal-De Klomp, maar moeten hier eerst nog de nieuwe rondweg oversteken. Het duurt lang voordat het voetgangerslicht op groen gaat en als we uiteindelijk oversteken, blijken we direct op het fietspad verder te moeten lopen. De route voor wandelaars is iets langer gemaakt, waardoor de fietsers al voorbij zijn als de voetgangers het fietspad betreden. Daar lijkt zowaar over te zijn nagedacht.

16:01 In de verte komt een trein aangestormd!
Vanaf het station lopen we de Dokter Hoolboomweg in. We blijven deze onverharde weg volgen richting Ede. De weg loopt langs de spoorlijn en heeft ook een geasfalteerd fietspad, maar door de drukte op het fietspad verkiezen wij de onverharde weg. Slechts eenmaal gaan we even het fietspad op omdat we een auto tegenkomen. Als we onder de A30 zijn doorgelopen, gaan we rechtsaf het spoor over en lopen we Ede binnen. Via het bedrijventerrein lopen we de Rietkampen in en komen we weer thuis aan.

Mijn zoon voelt wat spierpijn, maar is goedgemutst. Ik leg hem uit dat die spierpijn juist een goed teken is en voel zelf zowaar ook wat pijntjes.



Statistieken
Afstand:17,5 km
Gemiddelde:4,6 km/h
Bewogen gem.:5,6 km/h
Totaalteller:8835,9 km

Hoogteprofiel en tempo