zaterdag 30 juni 2012

Van de Lekbrug naar Lopik (15km)

Afgelopen weekend hadden we meerdere afspraken buiten de deur. Mijn vrouw nam de auto mee nadat ik was uitgestapt langs de A2 bij de Lekbrug. Hier kon ik direct de Lekdijk op richting Lopik, waar ik moest zijn voor een verjaardag. De kortste afstand is zo'n 10 kilometer, maar ik had extra tijd te overbruggen en ben langs vijf geocaches gelopen. Zo kwam ik op een totale afstand van circa 15 kilometer. Van de vijf caches heb ik er twee gevonden en twee niet gezocht, omdat het te druk was in de buurt van de cache en je dan niet moet gaan zoeken. Immers, de verstopplaats van zo'n cache moet voor zoveel mogelijk mensen geheim blijven...
Het was een hete dag. De laatste dag van juni, maar een van de eerste zomerse dagen van 2012. Heerlijk wandelweer en ook heerlijk weer voor andere recreatieve activiteiten. Zo kwam ik veel fietsers, wielrenners, en motorrijders tegen en ook een enkele medewandelaar. Langs recreatieplassen was het erg druk, maar ik kon overal rustig doorlopen.
Na een kilometer ben ik de dijk afgegaan om over een laaggelegen fietspad naar Lopikerkapel te lopen. Hier was ik al eens eerder toen ik voor mijn allereerste vierdaagse begon met trainen. Dat was op Koninginnedag toen Karst Tatens de feestvreugde beëindigde door met zijn Swift in Apeldoorn net niet tegen de bus met de koninklijke familie aan te rijden. Vandaag deed niets denken aan zo'n dramatisch feit. Het mooie weer bracht de bewoners naar buiten en mensen die niet lekker in de tuin zaten, waren wel lekker actief in de tuin of wisten zich op een andere manier wel te vermaken.
Waar de Lopikerweg afbuigt, kijk ik op de GPS en besluit over de Betuwseweg naar Uitweg te lopen. In Uitweg ligt de eerste cache die ik op mijn lijstje heb staan. Eenmaal ter plaatse aangekomen, kan ik niet zoeken omdat de buurman in de tuin staat en in gesprek is met een passerende fietser. Om geen slapende honden wakker te maken, loop ik door en sla ik in het dorp linksaf richting de dijk. Hier besluit ik al snel om de dijk aan de rivierkant te verlaten en zo langs het water een stukje dijk af te snijden. Hierdoor is het terrein waar ik op loop wel wat zwaarder, want ik loop nu door ongemaaid gras en dat staat inmiddels best hoog. Gelukkig is er een trekker onlangs doorheen gereden en over diens sporen weet ik mijn blote benen nog enigszins te sparen van jeuk door de hoge begroeiing.
Na ongeveer een kilometer kom ik de dijk weer tegen en klauter ik omhoog om over het asfalt weer verder te lopen richting Jaarsveld. Hier ga ik de dijk af het dorp in, want hier ligt de tweede cache van mijn lijstje. Deze is verstopt door een oom van de mensen waar ik naartoe op weg ben. De cache is snel gevonden, en ik loop weer terug naar de dijk omdat de volgende cache langs deze dijk moet liggen. Ter hoogte van Salmsteke vind ik mijn tweede cache van de dag en op de kaart zie ik dat tussen mijn positie en de volgende cache, een weiland ligt. Het pad dat ik op de kaart dacht te herkennen, blijkt niets meer dan een boomrand te zijn. Ik loop eerst een stuk terug naar waar ik vandaan kwam, maar uiteindelijk besluit ik toch om langs de rand van het weiland naar de overkant te lopen. Dit blijkt een goed idee te zijn, want de volgende cache ligt op de rand van dit weiland. Althans, dat denk ik, ik kan m uiteindelijk niet vinden.
Vanuit hier is het niet ver meer naar Lopik en de laatste cache op mijn lijstje ligt hier in het dorp. In de straat waar het moet zijn, is het te druk om rustig te kunnen zoeken, dus ik besluit door te lopen naar het adres waarnaar ik op weg ben. Hier is het inmiddels gezellig druk en nadat ik me even heb omgekleed, sluit ik aan bij de feestvreugde.


Statistieken
Afstand:14,6 km
Gemiddelde:5,4 km/h
Totaalteller:1450,8 km