zaterdag 16 maart 2019

Roots Natuurpad 11-14 Hoogeveen-Dalfsen (49km)

9:47 Schuilen onder een uitkijktoren
In de afgelopen maanden ben ik verhuisd. Hierdoor had ik tijdelijk geen tijd om lange wandelingen te maken. Daarnaast woon ik nu wat verder van het station waardoor het geen optie meer is om lopend naar het station te gaan. Voortaan zal ik dan ook per fiets naar het station rijden.

De vorige wandeling was alweer in november vorig jaar. Toen eindigde ik bij een afgelegen bushalte tussen Ruinen en Pesse. Daar ga ik vandaag niet starten, want als ik dat wel zou doen, dan zou ik pas twee uur later met de wandeling kunnen beginnen dan wanneer ik vanaf het nabijgelegen station Hoogeveen vertrek.

De trein vertrekt om 6:23, maar doordat ik nu met de fiets naar het station ga, hoef ik geen rekening te houden met 20 wandelminuten. Ik heb de wekker op 5:55 uur gezet en zo'n 10 minuten later rijd ik thuis weg richting het station. De weersverwachting liegt er niet om: de afgelopen dagen waren erg guur en ook voor vandaag is ruim 10 millimeter regen en windkracht 5 verwacht. In combinatie met de lange tijd sinds de vorige wandeling maakt dat de wandeling van vandaag een heuse uitdaging. Ik heb ooit begrepen dat de door training opgebouwde spiermassa afneemt bij lange rustperiodes en dat ik na drie maanden niet gewandeld te hebben, niet mag uitgaan van enig voordeel van eerdere wandelingen. De enige uitzondering hierop is het verschijnsel spiergeheugen, wat er ongetwijfeld voor zal zorgen dat ik toch de wandeling van 50 kilometer kan afleggen. Het zal wel moeten, want in de laatste kilometers van de wandeling zijn niet veel mogelijkheden om op een bus te stappen en opgeven staat ook niet in mijn wandelwoordenboek.
9:58 Het Westerborkpad

In de regen fiets ik naar het station en ik merk dat ik nog moet wennen aan de reis- en staltijd. Op het station moet de fiets nog aan de ketting om te voorkomen dat ik 's avonds alsnog lopend naar huis moet. Uiteindelijk heb ik nog twee minuten om van de ingang van het station naar de trein te lopen. Dat lukt, maar ik neem me voor om voortaan wat meer tijd in te plannen voor de fietstocht naar het station.

De treinreis verloopt spoedig. Bij de overstap in Zwolle wenst de conducteur ons ondanks de regen een prettige zaterdag in het pittoreske Zwolle. Die prettige zaterdag zal er wel komen, maar niet in Zwolle, want ik stap gelijk in de trein die doorrijdt naar Hoogeveen. Het regent nog steeds als ik op mijn eindbestemming uit de trein stap. In de stationsrestauratie ga ik even naar het toilet en trek ik mijn regenbroek en poncho aan. Ik loop naar buiten zodat het gps-apparaat kan gaan zoeken naar zijn locatie en als het zover is, ga ik op stap.

Doordat mijn bril anderhalve week geleden is gebroken en de nieuwe nog niet is geleverd, heb ik een verminderd zicht. Dit merk ik vooral als ik op afstand teksten moet lezen. Onderweg kon ik de informatieborden op de stations ook pas lezen als ik er vlakbij stond, maar tijdens de wandeling zal het niet zo'n probleem zijn is mijn verwachting.
10:24 Onder de A28

Het blijft aanhoudend regenen en dat zal zo blijven totdat het middaguur nadert. De regen zorgt ervoor dat mijn handen en hoofd flink afkoelen. Ik besluit mijn petje op te zetten onder de capuchon en zo blijf ik lekker warm. Ik schuil onder een uitkijktoren om de poncho af te doen en wat broodjes uit de rugzak te halen. Het is wat behelpen, maar er zijn ergere dingen. Zoals mijn wandelconditie die echt niet meer is wat het is geweest.

Na tien kilometer voel ik al lichte pijntjes in de benen. Dat is wel heel snel. Gelukkig trekt de pijn snel weg en komt deze pijn ook niet meer terug. Onderweg kom ik markeringen van diverse wandelpaden tegen, maar de meest bijzondere is de wit-rode markering met een stukje prikkeldraad erop getekend: de markering van het Westerborkpad. Deze wandelroute loopt vanaf de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar Kamp Westerbork en is - in tegenstelling tot de andere langeafstandspaden - slechts in een richting gemarkeerd. Dit met de gedachte dat de mensen die in de oorlog naar Westerbork moesten, ook maar in een richting konden gaan. Voor mij is het nu wel een aparte situatie, want waar ik in november bij mijn vorige wandeling juist door Kamp Westerbork liep, volg ik nu even de route naar het kamp volgens het Westerborkpad terwijl ik juist richting het zuiden wandel.
10:48 De stuw bij Steenbergen

De eerste grotere doorkomstplaats is Zuidwolde. Ik let even niet goed op waardoor ik een stukje terug moet om weer op de route te komen. Ik loop een alternatieve route zodat ik wat geocaches kan loggen.

Rond het middaguur houdt het op met regenen, maar de regen wordt vervangen door een stevige wind uit het zuid-zuidwesten. Ik word soms bijna van de weg geblazen als de wind van opzij komt. Met de wind vol tegen kom ik nauwelijks vooruit en in een schaatshouding met de handen op de rug probeer ik vooruit te komen. Vanaf zo'n 17 kilometer vraagt mijn lijf om rustmomenten. Normaliter rust ik niet zo vaak tijdens het wandelen, maar ik besluit naar mijn lichaam te luisteren, want kennelijk is het nodig.

Halverwege de wandeling verlaat ik de provincie Drenthe en wandel ik Overijssel binnen. Ik herken dit direct door de routemarkeringen zoals je deze alleen in Overijssel aantreft. De markeringen zijn niet helemaal conform de internationale standaarden, maar de kwaliteit van de markeringen is subliem. Geen verf op bomen of vergane houten paaltjes, maar metalen bordjes op nieuwe palen wat voor extra goede leesbaarheid zorgt. Ik volg voor het Natuurpad geen routemarkeringen, maar het is toch wel bijzonder dat ze me helpen om te weten te komen dat ik van provincie ben gewisseld.
12:44

Niet veel later loop ik Balkbrug binnen. Het dreigt weer te gaan regenen en ik ga even zitten onder de overkapping bij de plaatselijke sauna om mijn regenbroek weer aan te trekken. Daarna loop ik Balkbrug snel weer uit. Gelukkig zet de regen niet door, maar ik houd de regenbroek voor de rest van de wandeling nog wel aan vanwege de kou in de benen.

Ik loop verder en zie dat ik al een flinke achterstand heb op mijn planning. Mijn looptempo is prima, maar de rustmomenten trekken het totaalgemiddelde omlaag. Zo'n 20 kilometer voor het einde van de route kan ik een klein half uur afsnijden en nadat ik heb besloten om dat te doen, zie ik dat ik weer precies op tijd loop voor de trein naar huis. Ik begin echter wel gelijk weer wat vertraging op te lopen, en kies ervoor om een trein later te nemen. Dat geeft rust, maar in de slotfase van de wandeling heb ik extra lange rustpauzes nodig en ook vaker kleine pauzes (even rekken), waardoor ik mijn geplande trein zie wegrijden terwijl ik nog een kilometer van het station ben verwijderd. Ik loop verder en moet nu zelfs mijn petje vasthouden om te voorkomen dat deze van mijn hoofd waait. Gelukkig gebeurt dat niet en met een gezonde pijn in de benen loop ik de stationsrestauratie van station Dalfsen binnen. Ik moet 20 minuten op de trein wachten, maar dat is geen straf. In het grand café drink ik een beker warme chocolademelk. Pas nadat ik naar het perron ben gelopen om op de trein te wachten, trek ik mijn regenbroek en gamaschen uit. Een jongen vraagt om een euro om zijn treinkaartje te kunnen kopen, en ik besluit om een vrijwillige donatie te doen.
12:51

Om half zeven stap ik in de trein. Op station Zwolle heb ik 11 minuten om te eten. Ik sla snel wat eten in om het in de trein op te eten, maar als ik mijn trein naar Arnhem zoek, zie ik een rode tekst op het informatiebord staan. Dat belooft niet veel goeds, maar doordat ik mijn bril niet mee heb, moet ik even wat dichterbij gaan staan om te kunnen lezen dat de trein niet verder rijdt dan Deventer. Geen idee waarom, maar het blijkt alleen met deze trein het geval te zijn; een half uur eerder of later had gewoon gekund. Ik zoek snel op mijn telefoon waar de trein naar Amersfoort vertrekt en via Amersfoort reis ik door naar huis. Eenmaal thuis constateer ik dat mijn eerste wandeling in drie maanden geen blaren heeft opgeleverd en ik ben niet ontevreden over hoe het vandaag is gegaan.Statistieken
Afstand:49,1 km
Gemiddelde:5,1 km/h
Bewogen gem.:6,2 km/h
Totaalteller:5280,9 km

De voortgang na 4 dagen

12:53
13:54
14:18
14:56 Voor het eerst staat Dalfsen op de borden
16:32 Met 60 km/h over de camping?
16:32 De Vecht
Kasteel Rechteren

<< Grolloo-Pesse (47km) Dalfsen-Epe (47km) >>