zaterdag 3 oktober 2020

Pionierspad 1-3 Steenwijk-Kampen (58km)

8:20 Steenwijk

Vandaag staat er weer een mooie wandeldag op het programma, maar terwijl ik op de avond ervoor mijn tas inpak met de nodige spullen voor onderweg en nog even controleer hoe laat ik verwacht thuis te zijn, zie ik tot mijn schrik dat de bus die mij van de Sloefweg bij Ens naar station Kampen zou brengen, niet rijdt vanwege werkzaamheden. In allerijl kijk ik of ik snel nog een andere wandeling kan voorbereiden, maar het snelst blijkt om de geplande route enigszins aan te passen en zelf maar naar station Kampen te lopen. Dat zijn wel acht extra wandelkilometers, maar dat is dan niet anders.

8:27

De wekker staat op kwart voor vijf en in het donker rij ik naar het station. Inmiddels worden mondkapjes ook op de stations dringend aangeraden, dus bij het verlaten van de auto doe ik mijn mondkapje op. Ook reis ik vanaf nu een jaar lang niet meer met dagkaartjes voor de trein, maar heb ik Weekend Vrij als abonnement geactiveerd. Dankzij een actie in september betaal ik daar nu 25 euro per maand voor in plaats van 31 euro en ik ga dit abonnement alleen inzetten in maanden waar het goedkoper is dan gewoon de ritprijs betalen. Toch handig, dat NS Flex.

10:37 Giethoorn

Ik ben zo gewend aan het reizen met dagkaartjes, dat ik vergeet in te checken en zo 'zwart' van Ede naar Amersfoort reis. Gelukkig word ik niet gecontroleerd, want dat zou echt zonde zijn geweest. Ook op Amersfoort vergeet ik in te checken, maar dat realiseer ik me net als ik me in de trein heb genesteld. Ik ren snel naar de poortjes om dat alsnog te doen en erger me aan het hele systeem van die poortjes. Zonder poortjes hadden er incheckpalen op het perron gestaan, maar die staan nu alleen op het perron waar treinen van andere vervoerders ook aankomen, en dat is op het perron waar de trein naar het noorden vertrekt, niet het geval. Gelukkig ben ik weer op tijd terug in de trein en zodra ik zit, komt de trein in beweging.

11:42 Lastig coronaproof inhalen...

Op station Steenwijk verlaat ik de trein en start ik met de wandeling. Ik start het gps-apparaat en zie de route staan van mijn vorige wandeling die hier zowel startte als eindigde. Helaas staat de route van vandaag er niet in. Dat moet misgegaan zijn toen ik gisterenavond nog zo snel de route heb aangepast. Ik heb ook geen gids van het Pionierspad, doordat die niet verkrijgbaar is, dus ben ik overgeleverd aan de markeringen in het veld en aan de kilometermarkeringen op het gps-apparaat. Ik heb namelijk wel bij elke kilometer een waypoint gemaakt die aangeeft hoeveel kilometer het nog lopen is en hoe laat ik daar uiterlijk zou moeten passeren om de geplande trein naar huis te halen. Met deze beperking loop ik het centrum van Steenwijk in en moet ik direct al de juiste richting kiezen, want hier lopen maar liefst 4 langeafstandswandelpaden die op een bepaald punt elkaar kruisen. Op de markeringen staan de namen van de paden aangegeven en zo weet ik de juiste richting te kiezen.

11:50 Vervoer over water

Ik loop op de provinciegrens tussen Overijssel en Drenthe en na zo'n 17 kilometer loop ik Giethoorn binnen. Ineens zie ik weer een route op mijn scherm staan en ik realiseer me dat ik de route in drie stukken had geknipt omdat het aantal punten in de route anders te groot was voor de limieten van wat het gps-apparaat kan verwerken. Dat maakt het wandelen weer wat relaxter en dat lijkt me wel fijn, want in Giethoorn zou het door de drukte wel eens lastig kunnen zijn om de markeringen allemaal te zien.

12:00 Een kleine slang op de weg

Eenmaal in Giethoorn blijkt het met de drukte alles mee te vallen. Ik weet niet hoe dat normaliter op een zaterdag in de herfst is, maar Corona heeft ook zo z'n voordelen... Ik probeer wel afstand te houden tot anderen waardoor ik toch af en toe moet wachten op smalle paadjes. Het gekste is nog dat ik word ingehaald door een groepje fietsers, dat daarna direct stopt bij een smal bruggetje omdat een van de fietsen kapot is. Het duurt even voordat ze verder lopen naar een ruimere plek om ernaar te kijken en al die tijd sta ik ongeduldig te wachten totdat ze ruimte geven. Ik word vrij moe van al die mensen die geen rekening houden met anderen of de coronamaatregelen niet serieus nemen.
Op de Dominee Hylkemaweg staan mensen bij tafeltjes om je uit te nodigen voor een rondvaart, maar als ze mij zien lopen, laten ze me met rust. Kennelijk ben ik vrij herkenbaar als doorgaande wandelaar dat ze al weten dat het geen zin heeft. Zo verlaat ik Giethoorn en loop ik verder richting Dwarsgracht. Op een gegeven moment zie ik dat de weg ophoudt en overgaat in water. Gaat de route hier een bocht om en zie ik dat nog niet? Nee, volgens het kaartje moet ik rechtdoor. En dan zie ik een geel bord staan met de tekst Pont Jonen uit de vaart i.v.m. coronacrisis; Alleen voor bestemmingsverkeer! Ander gebruik VERBODEN!!! art. 443 Wetb. v. Strafrecht. Lekker dan. Ik zie ook een bordje over een trekpont met zelfbediening, maar terwijl ik zoek naar een trekpontje word ik vanaf de overkant geroepen door de schipper. Ik leg mijn situatie uit en word toch overgezet. Gelukkig maar, want dat scheelt me dat hele stuk teruglopen naar Giethoorn en ik weet zo uit mijn hoofd niet eens hoe ik dan zou moeten lopen.

12:05 Pont uit de vaart?!!

De volgende doorkomstplaats is Vollenhove en hier ben ik met 30 kilometer over de helft van de wandeling. Ik neem even een korte break voordat ik de provincie Overijssel achter me laat en Flevoland binnenwandel. Eenmaal in Flevoland loop ik door het Waterloopbos, waar meerdere geocaches zijn verstopt. Ik neem even de tijd om deze te gaan zoeken, maar na een poosje zie ik dat ik mijn voorsprong op de planning ben kwijtgeraakt en besluit ik de geocaches hier verder te laten voor wat ze zijn en verder te gaan met de wandeling richting Kraggenburg.

13:39 Vollenhove

Na Kraggenburg gaat de oorspronkelijke route van het Pionierspad noordwaarts richting de Enservaart en de Sloefweg, waar het oorspronkelijke eindpunt van mijn wandeling ligt. Ik ga nu een andere weg in, richting het zuidwesten om zo de kortste route naar het station van Kampen te gaan bewandelen. Vanaf nu loop ik alleen nog langs provinciale wegen en het is inmiddels gaan regenen. Niet heel hard, maar wel hard genoeg om er flink nat van te worden. Dat gebeurt dan ook, want ik heb om een of andere reden gisteren besloten dat een regenbroek niet nodig was. Ik loop door de bebouwing van het dorpje Ens en sla hier linksaf richting Kampen. Na 49 kilometer lopen kom ik bij de brug die mij weer de mogelijkheid geeft om terug te lopen naar de provincie Overijssel en ik ben blij met mijn eerste relatief droge plekje sinds het is gaan regenen, zodat ik hier de batterijen van de gps-ontvanger kan omwisselen.
Eerder op de dag had ik mijn hemd en jas uitgetrokken omdat ik het warm had gekregen, maar inmiddels ben ik best wel onderkoeld. Mijn rechterhand is rood en de knokkels zijn zelfs paars en ik kan mijn vingers ook wat minder soepel bewegen. Ook is mijn overhemd onder de poncho op bepaalde plekken nat geworden, wat niet helpt tegen de lagere temperatuur.

13:45 Provincie Flevoland

Ik passeer het Ketelmeer en heb nu de oorspronkelijke afstand van 50 kilometer volbracht. Voor mij zie ik het verkeer afbuigen naar rechts, naar de N50, en loopt mijn route meer naar links, over de Frieseweg. Hier blijken de werkzaamheden te zijn die ervoor zorgen dat de bus niet rijdt. De hele weg wordt opnieuw ingericht en onderweg zie ik zelfs de paaltjes van bushaltes op de grond liggen. Net voor Kampen is de weg weer beschikbaar, maar is het fietspad opengebroken en omdat we hier over een brug het Ganzendiep gaan oversteken, is er geen alternatief dan een rijstrook van de auto's op te offeren aan fietsers. En dus ook aan wandelaars. Aan de overkant ontdek ik dat het station van Kampen niet in Kampen ligt, maar in IJsselmuiden. Ik ben er ook sneller dan ik op basis van het kaartje had verwacht. Het had echter niet veel langer moeten duren, want zo'n vijf minuten na mijn aankomst komt de trein al die mij naar Zwolle brengt. Ik snap overigens niet waarom de bus er helemaal uit is, want de bus had net zo makkelijk de N50 kunnen pakken en alleen de haltes langs de Frieseweg kunnen overslaan. Dan was er in ieder geval nog openbaar vervoer geweest tussen de Noordoostpolder en Kampen.

14:39 In het
Waterloopbos

Ik ben onderkoeld en nat en loop nog even naar een incheckpaal om in te checken. Dat is maar goed ook, want als ik even later in de rijdende trein naar Zwolle zit, word ik voor het eerst sinds maart weer eens gecontroleerd in de trein. Het lijkt erop dat de conducteurs weer zijn losgelaten, want ook in alle volgende treinen op weg naar huis word ik gecontroleerd. Op station Zwolle haal ik snel nog een Turkse pizza en in de trein naar Amersfoort eet ik deze op, waarna ik het mondkapje weer opzet. Ik had gelezen dat eten in de trein nog steeds is toegestaan en daar maak ik dankbaar gebruik van. Als ik klaar ben met eten, ga ik even naar het toilet om mijn hemd weer aan te trekken om zo sneller op te warmen. Uiteindelijk warmt mijn lichaam pas echt weer goed op nadat ik thuis onder een warme douche heb gestaan. Daarna verwerk ik de track van mijn gelopen wandeling en blijk ik toch maar weer 58 kilometer te hebben gelopen.


Statistieken
Afstand:58,1 km
Gemiddelde:5,5 km/h
Bewogen gem.:6,3 km/h
Totaalteller:6073,9 km
LAW 1 na 6 wandeldagen