zaterdag 12 december 2020

Pionierspad 4-6 Ens-Lelystad (55km)

9:15 De oudste boom
van Flevoland

Vandaag is de laatste wandeldag van het jaar en omdat ik nog wat privékilometers met mijn leaseauto over heb, besluit ik om maar eens met de auto naar Flevoland te rijden. Ik kies de kortste route richting Lelystad en parkeer in Hollandse Hout. Deze Lelystadse wijk ligt pal langs de Oostvaarderplassen. In het donker parkeer ik de auto en loop ik richting de bushalte die even verderop staat. Met de bus reis ik naar het startpunt van mijn wandeling waarna ik naar de auto terug zal wandelen. Terwijl ik volgens mijn planning ongeveer 20 minuten moet wachten op de bus loop ik alvast naar de halte om te kijken of dat de juiste locatie is. Terwijl ik de halte al zie staan, komt er een bus aanrijden met '999' als lijnnummer. Terwijl de bus parkeert bij de halte, wijzigt het nummer in het lijnnummer van de bus die ik nodig heb. Dit is kennelijk de eerste rit van de dag en ik ren het laatste stukje naar de halte en stap in. Ik ben de enige reiziger in de bus die mij naar station Lelystad Centrum brengt. Op het station wacht ik een half uur waarna ik in een andere bus stap. Via Emmeloord reis ik door naar mijn startpunt bij de Sloefweg tussen Emmeloord en Ens. Hier start ik vandaag mijn wandeltocht.

Het is vandaag erg grijs en de mist zorgt ervoor dat ik niet veel zicht heb. Bij de start ligt een geocache, die ik eerst opzoek. De cache ligt in de buurt van de oudste boom van Flevoland. Deze boom is ontstaan uit een piketpaaltje van wilgenhout die in 1942 is geplaatst nadat de Noordoostpolder was ingepolderd. Het paaltje is nooit weggehaald en schoot wortel waarna het is uitgegroeid tot een volwaardige boom. De boom is in 1999 verplaatst daar deze locatie. Een grappig verhaal...

10:26 Museum Schokland
Ik blijf niet lang hangen, want ik heb nog maar nul gelopen kilometers op de teller staan en ik heb nog
ongeveer 54 kilometers te gaan. Doordat de auto bij de finish staat, hoef ik niet te kijken of ik op tijd aankom, maar het moet ook niet te laat worden.

Bij het pakken van mijn tas heb ik gisteren geconstateerd dat er nog twee reservebatterijen in mijn tas zaten en heb ik dus geen nieuwe batterijen ingepakt. De batterijen die nog in mijn gps-apparaat zitten geven na 1 kilometer al aan dat ze bijna leeg zijn. Uit ervaring weet ik dat ik nog vrij lang kan doorlopen als ik van alle knopjes afblijf, maar zes kilometer later geeft het apparaat wat problemen. Ik besluit om de batterijen te verwisselen, maar dan kom ik erachter dat de 'volle' batterijen ook leeg zijn. Dat blijken de oude batterijen van mijn vorige wandeling te zijn. Lekker dan, daarmee ga ik nooit Lelystad halen en onderweg kom ik geen dorpjes tegen waar ik eventueel nieuwe batterijen zou kunnen kopen. Ik ben net langs een museum gewandeld en bel ze even op om te vragen of zij wellicht batterijen hebben, maar ze zijn niet bereikbaar. Omdat de batterijen ook stroom verbruiken als ik stil sta, besluit ik dat ik maar gewoon ga doorwandelen in de hoop op een oplossing.

10:57

Na 10 kilometer wandelen kom ik uit bij het Ketelmeer. Langs de dijk loop ik richting de Ketelbrug en al snel loop ik door de Schokkerhaven. Hier staan meerdere appartementen en bij twee van hen staan mensen buiten in de tuin te werken. Ik vraag hen of ze batterijen hebben, maar ze hebben helaas geen AA-batterijen. De eerste man bij wie ik het vraag heeft wel AAA-batterijen, maar die passen niet in mijn gps-apparaat. Deze man is heel vriendelijk en geeft mij de tip om naar Nagele te lopen want daar is een supermarkt van de Spar. Ik dank hem vriendelijk en nadat de tweede persoon die ik erom vraag ook niet kan helpen, besluit ik om dan maar om te lopen via Nagele. Ik heb niet veel keuze.

11:06 Zicht op het Ketelmeer

Het is ruim 2,5 kilometer naar Nagele en op het kaartje zie ik dat ik vanaf daar ook via een andere weg naar de Ketelbrug kan lopen. Ik besluit om die weg maar uit te kiezen omdat ik het een beetje suf vind om dezelfde weg weer terug te moeten lopen. Nadat ik in de Spar 4 batterijen heb gekocht, loop ik door een parkje waar een geocache ligt. Aan het einde van het pad kun je de N352 oversteken. Daar staat een vrouw die mij vraagt of ze mij kan helpen. Ik denk 'hoezo?', maar dit pad blijkt alleen bedoeld te zijn voor de mensen die aan de andere kant van de weg wonen. Daar staat slechts 1 huis en deze vrouw woont daar kennelijk. Ik ben me daarvan nog niet bewust, maar nadat zij dat uitlegt, loop ik even een stukje illegaal terug langs de N352 en bij de rotonde sla ik rechtsaf naar het zuiden. Ik loop nu weer terug op de weg waarover ik ook uitkwam en straks ga ik weer de ingeplande route volgen.

13:23 Bijzonder monument langs de A6

De ingeplande route? Nou, niet helemaal. Om dat te doen, moet ik over de rand van een omgeploegd weiland gaan lopen en daar heb ik geen trek in. Ik loop rechtdoor over de Ketelmeerweg en na ongeveer vijf kilometer kom ik alsnog uit bij de Ketelbrug. Ik verwacht een mooi uitzicht over het IJsselmeer en het Ketelmeer, maar door de mist zie ik bijna niets. Zo zag ik eerder al de wieken van windmolens niet als ik aan de voet stond, en op de brug zie ik een plakkaat met het bouwjaar 1970 pas als ik er nog geen honderd meter vandaan ben. Het maakt de wandeling wat mistroostig.

13:39 Mist op de Ketelbrug

In een oksel van de Ketelbrug ligt een strandje, maar vandaag is dat strandje helemaal verlaten. Ik loop nu in de buurt van Swifterbant en blijk zelfs dichterbij dit plaatsje te komen dan dat ik eerder Nagele passeerde. Had ik dan tot hier moeten lopen met de oude batterijen? Dat durfde ik niet aan en ik ben blij met mijn volle batterijen. Maar ik loop nu wel ongeveer een uur achter op schema wat neerkomt op een totaalafstand van rond de 60 kilometer en een thuiskomst rond half elf. Net voorbij Swifterbant gaat de route even van het pad af om door een stukje bos te kronkelen. Hier kan ik door gewoon rechtdoor te lopen zomaar zo'n vijf kilometer afsnijden. Zo heb ik de schade van het ommetje naar Nagele toch weer snel gecompenseerd. Ik loop nu op een pad langs de Noordertocht en het stikt hier van de laagvliegende muggen. Ik moet ze voor mijn gezicht wegslaan om er doorheen te kunnen lopen. Ik blijf dit pad volgen, soms links, dan weer rechts van het water, totdat ik uiteindelijk bij de snelweg A6 uitkom ter hoogte van de afrit Lelystad-Noord. Ik heb nu 39 kilometer gelopen en inmiddels is de zon ondergegaan en wordt het al snel donker.

14:44 Opvallende boom

Ik loop over een industrieterrein langs een vervallen bushalte en passeer een bord dat de bebouwde kom van Lelystad aangeeft. Vervolgens loop ik nog kilometers in buitengebied wat mij de indruk geeft dat dit later nog wel eens bebouwd zal gaan worden. Wie zal het zeggen? Het begint weer wat te regenen en ik trek mijn poncho aan. Mijn reflecterende hesje gaat daar weer overheen. Het is de eerste keer dat ik in het donker door regen loop. En dat na ruim 6000 kilometers wandelen. Dat heeft dan toch wel lang geduurd. 

16:26 Welkom in Lelystad

Tien kilometer nadat ik voor mijn gevoel Lelystad was binnengelopen, kom ik aan bij de kust van het IJsselmeer. Na een kilometer loop ik onder de weg naar Enkhuizen door en kom ik bij de haven van Lelystad uit. Door het passeren van de weg naar Enkhuizen loop ik nu langs het Markermeer, maar daarvan kan ik niets zien doordat het donker is. Ik pauzeer even ergens om de benen wat rust te geven. Ik kijk nu wat langer naar het water en zie een groot schip liggen. Het blijkt een replica van een VOC-schip te zijn. Ik probeer een foto te maken van dit schip, maar de camera toont hem alleen een beetje zichtbaar als ik inzoom, waardoor ik het schip niet geheel op de foto krijg. Ik merk dat het voor vandaag ook wel genoeg is geweest en loop nog een paar kilometer naar Lelystad-Haven. Vanaf dat punt moet ik nog een twee kilometer lopen naar de auto. Met pijn in de voeten, benen en rug steun ik tegen de auto als ik de rugzak afdoe en mijn autosleutels eruit haal. Het is donker en mistig, waardoor ik slecht zicht heb op de weg naar huis, maar ik ben blij dat ik deze wandeling heb uitgelopen. Door de extra kilometers tussen Lelystad-Centrum en Hollandse Hout kan ik de overige kilometers van het Pionierspad mooi verdelen over twee wandeldagen van ongeveer 55 kilometer.Statistieken
Afstand:55,1 km
Gemiddelde:5,4 km/h
Bewogen gem.:6,2 km/h
Totaalteller:6195,6 km
Extra kilometers bij Nagele
Afsnijding bij Swifterbant
Voortang over het Pionierspad na 2 dagen
Voortgang over LAW1 na 7 dagen
  
18:04 Verlichte boom
18:21 Replica van VOC-schip

18:26 Vanaf hier kun je naar de Markerwadden,
het nieuwste stukje Nederland


<< Steenwijk-Kampen (58km) Lelystad-Zeewolde (54km) >>