zaterdag 28 januari 2012

Wandelschoenen deel III

Vrijdag 27 januari
Zoals reeds gezegd, is het de hoogste tijd voor andere wandelschoenen. Tijdens de afgelopen 4daagse nam ik mij dit al voor. Vandaar ook mijn bezoekje aan de stand van New Balance na de eerste wandeldag. Na de 4daagse heb ik relatief weinig gewandeld, dus staan nog altijd de oude wandelschoenen in huis. Naar aanleiding van mijn constateringen van de afgelopen weken, heb ik een onderzoek gedaan naar andere wandelschoenen. Ik heb veel tips gevonden, onder andere hier en hier, en kwam uit op twee winkels waar ik volgens mij wel goed kan worden geholpen. Een ervan is in Woerden, de andere in Ede. De keuze is dus eenvoudig ;). Vrijdag heb ik aangegeven dat ik een afspraak wil maken en ik kon dezelfde middag al terecht. Maar omdat dat met het werk niet handig is, mag ik zaterdagmiddag langskomen.
De winkel heeft podologen in dienst die een nauwkeurig onderzoek doen naar je voeten en de oude wandelschoenen. Daarmee kunnen ze aan de hand van de slijtage zien wat er verbeterd kan worden. Mijn klachten zijn dat ik vooral links schade loop (scheeflopen?) en dat ik smalle voeten heb en dus beter uit zou zijn met smallere wandelschoenen. Daarnaast wil ik in het binnenwerk Goretex of vergelijkbaar materiaal, zodat de schoenen waterdicht blijven als ik in de regen loop.

Zaterdag 28 januari
Vanmiddag naar Just4Feet in Ede geweest. Ik bleek al vaak langs deze winkel te zijn gelopen, maar het was me nooit opgevallen. Het ziet eruit als een gewone schoenenwinkel en die hebben meestal mijn maat niet. Maar gelukkig vond ik ze op het internet en om 14 uur stapte ik met wandelsokken aan en de oude wandelschoenen in de hand, naar binnen.
De glazen plaats met ernaast mijn oude zolen
Beneden is een kleine schoenenzaak, maar ik mocht naar boven waar de afdeling Podologie gezeteld was. Een professioneel podoloog stond me te woord en analyseerde mijn oude wandelschoenen. Zijn conclusies kwamen overeen met mijn ervaringen, maar hij kon het allemaal verklaren. De plek waar mijn linkervoet bij de tenen de hoek maakt bij het lopen, komt niet helemaal overeen met de plek waar de schoen die hoek maakt. Rechts is dat verschil kleiner, vandaar ook dat ik links eerder en meer blaren loop.
Na deze eerste conclusie moest ik met blote voeten op een glasplaat staan. Onder de glasplaat zat een spiegel, waardoor de podoloog kon zien waar de drukpunten zaten. Tenslotte volgde een looptest waarbij ik op blote voeten over een gang van ca. 10 meter heen en weer liep terwijl mijn voeten en onderbenen werden gefilmd.
Het ziet er erg professioneel uit.
Door deze analyses zag ik precies hoe ik liep en de podoloog verbond er zijn conclusies aan. Ik heb een goede motoriek, maar mijn voeten staan wat verkeerd tijdens het lopen. Daarnaast zijn mijn huidige schoenen te breed, waardoor ik altijd de veters veel te ver aantrek.
Die alles leidde tot een paar steunzolen waarmee het probleem van het scheeflopen wordt verholpen en een nieuw paar wandelschoenen, want de huidige zijn helemaal op. Of zoals de podoloog het zei: er zit geen leven meer in.
Ik heb met de steunzolen een paar schoenen van maat 47 gepast en ook hiermee ben ik gefilmd. Aan de stand van de knieën was te zien dat ik nu een stuk beter liep. Dit zou ervoor moeten zorgen dat het wandelen minder energie kost en tegelijk minder blaren oplevert. Helaas bleek maat 47 net iets te klein, dus de podoloog heeft de maten 47,5 en 48 besteld, zodat ik die volgende week kan passen.