zaterdag 20 april 2013

Bloesemtocht 2013 (40km)

In april wordt jaarlijks de Bloesemtocht georganiseerd en omdat het een mooie wandeltocht is, er cumulatieve medailles zijn (vind ik ook wel leuk) en ik ook weer eens zonder veel geocaches wil trainen, leek dit me een prima zaterdagbesteding.

Het combineren van de trainingen met de geocacheserie 'Dwars door Gelderland' is erg leuk, maar door het vele stoppen en het alleen lopen wijkt het wel af van hoe de 4daagse wordt gelopen. Dan loop je toch langere stukken in een keer door en loop je voortdurend tussen andere wandelaars die ook een eigen snelheid hebben. Om dit alles weer eens te ervaren is de Bloesemtocht een goede keuze.
Na een kwartier wandelen, lopen de wandelaars op
positie 2 en 3 in beeld, de koploper net niet meer

Twee minuten voor de wekker van 5:10 uur word ik wakker en stap ik uit bed. Gisteren had ik het eten voor vandaag al klaargemaakt, dus al snel zit ik in de auto op weg naar Geldermalsen. Uit gewoonte ga ik vanuit Ede de A12 op richting Utrecht en voor ik het weet, ben ik alweer te ver gereden. Bij de McDonalds van Veenendaal draai ik om om zo alsnog de provinciale weg naar Rhenen te kunnen oprijden. Zo kom ik uit bij de A15 en rond kwart over zes kom ik aan bij de veilinghallen van Geldermalsen. De auto parkeer ik op het hiervoor ingerichte weiland en rond half zeven kom ik aan op de startlocatie. We mogen nog niet starten en zelfs de startkaarten worden nog niet gescand. Ik heb toch niets anders te doen en besluit maar bij de uitgang van de loods te gaan staan op de plek waar straks zal worden gescand. Zo sta ik uiteindelijk helemaal vooraan als om 7 uur het startschot klinkt en de burgemeester van Geldermalsen snel een paar stappen opzij moet doen om te voorkomen dat ze omver wordt gelopen door de eerste wandelaars.

Vrijwel de hele route loopt langs de Linge
Ik loop zowaar zo'n 5 meter vooraan voordat ik wordt ingehaald door de eerste snelle wandelaar. In het eerste uur begint de rangorde zich te vormen en terwijl de massa aan wandelaars achter ons aan de wandeling begint, lopen er soms 2, dan weer 3 mensen voor me. Ik weet ook precies wie dat zijn omdat ik er de hele tijd van achteren tegenaan kijk en ineens verbaast het me dat er nog een individu met wandeloutfit voor me loopt. Een man van - ik schat - rond de 50 met een gematigd tempo die hier volgens mijn eigen waarnemingen nooit al had kunnen zijn. Toch lijkt hij de Bloesemtocht te lopen, want ik kom hem later nog vaker tegen. Dit kan doordat hij stukken blijkt af te snijden. Kennelijk een 'zwartloper', want hij heeft geen startkaart gescand en zal dus ook geen medaille krijgen. Op deze manier maakt hij gebruik van de kosten die gemaakt zijn om de route uit te zetten, maar betaalt hij er niet voor. Dit soort figuren wordt in Nijmegen zonder pardon van het parcours verwijderd, maar de regels zijn bij de Bloesemtocht een stuk minder streng en iedereen kan hier lopen wat hij of zij zelf wil.

Door het tempo van de mensen voor mij ga ik ongemerkt sneller lopen en in het eerste uur loop ik 7,4 kilometer. Dat is iets te veel van het goede en ik besluit wat langzamer te gaan lopen. Op den duur ben ik het overzicht van het aantal mensen voor me kwijt, en dat is maar goed ook. Nu kan dat me niet meer afleiden en kan ik op m'n eigen tempo de overige kilometers gaan wandelen.

De route loopt langs de rivier de Linge en door het landgoed De Mariënwaerdt. Vanuit Geldermalsen lopen we richting Leerdam en na zo'n 17 kilometer stop ik bij de Kooise Zorgboerderij. Hier staat familie koffie te serveren en ik combineer een korte pauze met een kletspraatje en een bakje koffie. Het is warm en ik loop in een winterjas, en besluit nu om deze in de rugtas te stoppen. Ook vervang ik de batterijen van de GPS-ontvanger omdat die niet lang meer mee zullen gaan.

Ik vervolg mijn weg en al heel snel trek ik de jas weer aan, want in de wind is het toch nog wel koud om zonder te lopen. Het is vandaag zo'n 10-15 graden en een stuk kouder dan afgelopen jaren, al is het voor 2013 prima weer, gezien de lange winter die achter ons ligt.
Op de helft

Inmiddels lopen er door mijn rustpauze al heel wat meer mensen om me heen. Niet te veel, maar toch genoeg om het gevoel te krijgen van een georganiseerde wandeltocht. Dit eindigt als ik net voorbij Gellicum samenkom met de lopers van de 25 kilometer. Dat zijn er superveel en dit zorgt ervoor dat ik nauwelijks m'n eigen tempo nog kan lopen. Al zigzaggend beweeg ik mij tussen de mensen door en haal ik ze dan links, dan weer rechts, in. Gelukkig splitsen we al snel weer en loop ik ineens in grote eenzaamheid over het 40 km-traject. Nog even komen we weer samen, maar in Enspijk gaan de routes weer gescheiden. In Enspijk wijk ik even van het traject af om een geocache te loggen, waarna ik mijn weg vervolg richting Deil. Hier stop ik bij het cafetaria om even een welverdiende rustpauze en wat snacks te consumeren. Vervolgens loop ik richting de dijk en samen met de 25-lopers kom ik niet veel later terug bij de fruithallen van Geldermalsen.
Acquoy

Het is druk bij de finish waar de routes van aankomende wandelaars en gearriveerde wandelaars die teruglopen naar hun auto elkaar kruisen. Dat is altijd even goed plannen om niet te hoeven stoppen. Ik loop nog in het ritme van een snel wandeltempo en het lukt me zowaar om dat vol te houden totdat ik helemaal binnen ben. Binnen ontvang ik een opprikspeldje met een 3-tje erop omdat dit de derde keer is dat ik deze wandeling heb uitgelopen. De Bloesemtocht is ook dit jaar weer een nuttige toevoeging aan mijn trainingsschema. In tegenstelling tot eerdere trainingen, waar ik door het cachen een totaalgemiddelde van rond de 5 km/h had, is mijn gemiddelde vandaag 6,1 km/h. Ik loop naar de auto en rij op weg naar huis, waar al een warm bad voor me klaarstaat.Statistieken
Afstand:41,6 km
Gemiddelde:6,1 km/h
Bewogen gem.:6,9 km/h
Totaalteller:1694,7 km


De kerktoren van Acquoy

Voor de zoveelste keer passeren we de Linge

Op weg naar Gellicum