zaterdag 18 januari 2014

Leerdam-Sliedrecht (40km)

Het wandelseizoen is weer geopend. Vandaag de eerste training voor wat in juli de vierde deelname aan de 4daagse moet gaan worden. Omdat dit qua planning zo uitkomt, loop ik vandaag vanuit Leerdam naar Sliedrecht. De Alblasserwaard ligt vol met geocaches, dus die pikken we dan voor zover het in te plannen is, gelijk maar mee.

De watertoren van Meerkerk ligt alweer ver achter me.

Om negen uur rijden we Leerdam binnen en niet veel later begin ik met mijn wandeling. De route loopt eerst over het Hoogeind en Middelkoop naar Meerkerk waar ik de Krimpenerwaard verlaat en de Alblasserwaard binnenloop. Gelukkig komt de weersverwachting uit en is het vandaag droog en komt zelfs het zonnetje door. Op de Middelkoop heb ik nog even mijn dunne handschoenen aan, maar al snel is dat te warm en berg ik ze op in de rugzak.

In Meerkerk loop ik langs de geldautomaat, want de ervaring heeft geleerd dat het verstandig is om contant geld bij je te hebben als je lange afstanden gaat lopen. Mocht je namelijk te lang hebben moeten wachten om bij een winkel te komen, wil je niet afhankelijk zijn van de mogelijkheid om met een pinpas te betalen. Ik loop langs de watertoren en al snel loop ik over de A27 heen en verlaat ik de eerste doorkomstplaats van de dag. Lange polderwegen volgen en als ik uiteindelijk in Goudriaan arriveer, kom ik langs de eerste geocaches. Bij de eerste zit een briefje in een boom verstopt die ik er met een pincet uit moet halen, maar op dat briefje staat vervolgens een hint die zo vaag is, dat ik het er verder maar bij laat zitten. Niet veel later volgt een zogenaamde 'Met stip op de kaart'-cache, maar van die serie heb ik er al zo'n 10 stuks eerder niet kunnen vinden en ook nu lukt het niet. Geen idee wat er zo bijzonder aan is, maar zoveel boeit het ook niet. De derde cache in Goudriaan is wel heel bijzonder, want mensen hebben een compleet theehuis in de tuin staan waar je koffie en thee kan zetten, koekjes kan eten en blikjes fris uit de koelkast kan halen. Als je naar het toilet wilt, moet je maar even aanbellen, maar als er niemand thuis is, heb je pech. Voor zover je van pech kan spreken als mensen je zo gastvrij in hun tuin ontvangen!
Cachebehuizing in Goudriaan

Na Goudriaan steek ik de provinciale weg N216 over en loop ik richting Ottoland. De straat waar ik overheen loopt heet 'A', dus veel huisnummers hebben dezelfde naam als snelwegen in Nederland. In Ottoland heeft een boer 11 geocaches op zijn land geplaatst en ik loop het erf op om zijn land te betreden. Bij het eerste hek staat de hond te wachten en deze loopt met mij mee. Zo lopen we samen door het weiland en als ik weer op de terugweg ben, hoor ik een schel fluitje en vliegt de hond naar zijn baasje die inmiddels met de auto naar ons toegereden is. Even later loopt de boer een stukje met me mee en adviseert me om via het erf van de buren naar de openbare weg te lopen en daarna terug te komen voor de bonuscache, omdat de weg naar zijn erf erg modderig is. Zo gezegd, zo gedaan. De berekening waarmee de locatie van de bonuscache kan worden bepaald, lijkt nergens op, maar met de hint dat de bonus binnen ligt, is de cache alsnog heel snel gevonden.
In het theehuisje in Goudriaan

In de Alblasserwaard ligt een geocacheserie met de titel 'Genieten in de Waard'. Deze serie bevat tientallen caches en de weg langs de Graafstroom, waarlangs ik vandaag naar het Westen loop, is ook in de route van deze serie opgenomen. Zo loop ik langs een aantal caches uit deze serie en deze caches laat ik niet liggen. Zo worden er vandaag heel wat caches gevonden en de totaalteller staat na vandaag alweer op 1997 gevonden caches.

Eerder dan dat ik verwachtte, komt Bleskensgraaf al in zicht. Via een voetgangersbrug steek ik de Graafstroom over en loop ik een stukje terug. Nu volgt de saaie provinciale weg van Bleskensgraaf naar Sliedrecht. Om vier uur loop ik Sliedrecht binnen en ik loop nog langs station Baanhoek en daarna weer terug naar het centrum van het dorp, waarna mijn wandeling er voor vandaag op zit.
Statistieken
Afstand:41,7 km
Gemiddelde:5,4 km/h
Bewogen gem.:6,7 km/h
Totaalteller:2171,7 km


De grutto vind men in deze streek erg belangrijk.
Deze hond loopt met me mee tijdens de Boerenburenwandeling in Ottoland.
De weg van Bleskensgraaf naar Sliedrecht.