zaterdag 7 oktober 2023

GR5 Vielsalm-Lieler (39km)

8:00 Station Clervaux
Op 25 maart liep ik voor het laatst over de GR5. Nadat ik de 36 kilometers van Spa naar Vielsalm had afgelegd, besloot ik ten behoeve van de voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse om tijdelijk andere paden te bewandelen om zo langere afstanden te kunnen lopen. Inmiddels ligt de Vierdaagse achter me en zit ook het vakantieseizoen erop, waardoor het openbaar vervoer ook weer haar normale reisschema hanteert. De hoogste tijd om de GR5 weer op te pakken en vandaag is het dan ook zover.

9:18
Ik loop vandaag een kleine veertig kilometer van Vielsalm naar Lieler, een dorpje op ruim twee kilometer van de GR5, net over de grens in Luxemburg. Ik vertrek thuis rond kwart over vier en tegen de klok van 8 uur parkeer ik de auto bij het station van Clervaux. Hier staan voldoende laadpalen waardoor er acht auto's tegelijk kunnen laden en er is op zaterdag vast wel een plekje voor mijn auto beschikbaar. Met de intercity reis ik in een dik half uur van Clervaux naar mijn startpunt op het station van Vielsalm.

9:28
Als ik in Vielsalm uit de trein stap, valt er een beetje regen en de regendruppels lijken dikker te worden. Ik besluit om de poncho aan te doen en begin aan mijn wandeling. De eerste kilometer gaat gelijk steil omhoog, maar dat wist ik al. In maart liep ik dit stukje in tegengestelde richting en de enige reden om hier überhaupt te lopen, is de aanwezigheid van het treinstation in het dal. Ondanks dat ik al maanden geen echte klimmetjes meer heb bedwongen, gaat deze eerste klim me vrij gemakkelijk af. Ik kan merken dat ik nog fris ben. Het klimmen zorgt er wel voor dat ik het vrij warm begin te krijgen en na een paar kilometer lopen gaat de poncho uit en terug in de rugzak. Terwijl ik daarmee bezig ben, word ik voorbij gelopen door twee Franssprekende dames die al een poosje achter me lopen. Ik vind het prima, want zo hoef ik al dat gepraat niet aan te horen. Ik word ook ingehaald door een wandelaar met een uitgebreidere uitrusting die waarschijnlijk ook de GR5 bewandelt. Mijn wandeltempo ligt wat hoger, wat ik merk als ik na mijn korte rust weer verder loop. De wandelaar komt langzaam dichterbij en als hij bij een informatiebord blijft staan om te lezen wat er op het bord staat, loop ik al vlak achter hem. Bij het voorbijlopen, raken we even met elkaar in gesprek. De man is een Nederlander uit Zeist en loopt meerdere dagen van Maastricht tot aan Troisvierges. Zo loopt hij in één sessie het hele wandelboekje "Ardennen" van de Wandelende Cartograaf uit. Ik loop dat boekje vandaag ook uit, maar Maastricht ligt al maanden achter me.

10:07
Ik nader de eerste doorkomstplaats van de dag: Commanster. Dit is tevens het laatste dorp langs de GR5 in België waar Frans de spreektaal is, want zodra ik de gemeente Commanster uitloop, word ik welkom geheten door een Duitstalig verkeersbord. Ik ben terug in de provincie Luik, wat hier Lüttich wordt genoemd. In deze zogenaamde Oostkantons wordt Duits gesproken en mijn bonjour wordt voor de rest van de dag hallo.

10:46 Commanster
Na ruim drie kilometer kom ik aan in Braunlauf. Inmiddels zie ik op mijn Garmin dat ik flink aan het inlopen ben op het langzaamste tijdschema. Op elke kilometer heb ik een waypoint gezet dat de uiterste doorkomsttijd aangeeft om de laatste acceptabele bus te kunnen halen. Daarvoor moet ik gemiddeld, inclusief pauzes, ongeveer 4.35 km/h lopen en doordat de echt steile klimmetjes na de startklim tot nu toe zijn uitgebleven, loop ik elke kilometer zo'n 3 minuten in op het tijdschema.

10:51 Deurtje open: bekertje water over je heen.
Rode knop: muizenval!
In Grüfflingen kruis ik de N62, de hoofdweg waarover ik vanmorgen richting Clervaux ben gereden. Ik loop nu over smalle asfaltwegen door een glooiend landschap met mooie uitzichten. Ik kijk steeds vaker op de Garmin, want het lijkt erop dat ik meer dan een uur kan uitlopen op het schema, en dan kan ik in Lieler een bus eerder halen. Ik bevind me inmiddels in een fase waarbij ik het uur voorsprong haal, maar dan even ga pauzeren en de voorsprong weer wat slinkt tot minder dan een uur. Als ik in Burg Reuland aankom, lijkt het erop dat het uur voorsprong toch echt gehaald is. In Burg Reuland vind ik een Nederlandstalige geocache. Het is hier vrij druk en ik loop gelijk door. Ik loop het dorp uit en dan moet ik weer wat naar boven lopen. Ik maak bijna een foutje, maar gelukkig zie ik dat vrij snel. Ik corrigeer mijn richting en dan start ik met de steilste klim over de hele GR5 tot nu toe. Een smal pad dat vol ligt met stenen en afgesleten grond gaat met stukken van ruim 20% naar boven.  De klim is een kilometer lang. Ik kom fietsers en wandelaars tegen. Formeel heb ik voorrang als stijgend verkeer, maar ik geef iedereen ruimte zodat ik even kan uitrusten. Meerdere keren denk ik boven te zijn, maar als ik dan om het bochtje kijk, zie ik opnieuw stijgend pad tot zover ik kan kijken. Het maakt de klim ook mentaal zwaar. Als ik eindelijk boven ben, zitten twee oudere mensen op een bankje, waardoor ik hier niet even kan uitrusten. Dan rust ik maar uit tijdens de daling die nu volgt.

11:01 Welkom in Duitstalig België
Het pad gaat verder richting de Luxemburgse grens. Mijn telefoon zegt dat ik in Duitsland ben, maar dat klopt niet. Op het brede bospad waar ik nu loop, kom ik veel plekken tegen waar over de hele breedte van het pad modder ligt. Het is hier lastig om langs de kant langs te lopen. Hierdoor worden mijn schoenen en benen heel vies. Een kilometer verder kom ik aan bij kruispunt Leithum, aan de Luxemburgse grens. Ik blijf nog even in België en daal af naar het drielandenpunt bij Ouren, het eindpunt van mijn wandelboekje. Ik steek de grens over en verlaat de GR5. Over de CR338 loop ik naar mijn eindpunt in Lieler. Daarvoor moet ik 2 kilometer klimmen met een stijging van 10%. Onderweg moet ik dan ook veel uitrusten, maar gelukkig heb ik daar nog ongeveer 10 minuten extra voor als ik 4.35 km/h loop. Zo kom ik op tijd aan bij de bushalte en moet ik zelfs nog tien minuten wachten voordat ik in de bus kan stappen.

11:37
Bij de bushalte in Lieler is het even zoeken aan welke kant ik moet staan en als ik in het Frans en Duits twee mannen aanspreek die bij de halte staan, spreken ze Engels terug. Ze blijken uit Tsjechië te komen en zijn hier ook niet bekend. Als vijf minuten later de bus komt aanrijden, geeft de chauffeur aan dat hij eerst nog gaat keren voordat hij langs de halte komt. Vijf minuten later komt de bus alsnog weer langs. Alle deuren gaan open en ik stap achterin in de bus. Openbaar vervoer is in Luxemburg gratis, dus je hoeft niet langs de chauffeur te lopen. Ik vind het wel netjes om de chauffeur te groeten. Bij het instappen zeg ik dus netjes Bonjour en een half uur later, als we zijn aangekomen bij station Clervaux, bon journée. Als ik de bus ben uitgestapt, heb ik het ineens heel koud. Ik loop in een wandelshirt en een korte broek. Dat ging goed tijdens het wandelen, maar nu is mijn lichaam afgekoeld. Ik ga in een wachthokje zitten om weer extra kleding aan te trekken. Vervolgens loop ik naar de auto. De laadpaal laadt vrij langzaam, waardoor de accu nog op 97% staat. Dat is mooi, want dan hoef ik niet bang te zijn op een eventuele boete omdat de auto te lang bij de laadpaal is blijven staan nadat de accu vol is. Geen idee of dat in Luxemburg zo werkt, maar daar kom ik liever ook niet achter.

12:24 Kruispunt bij Schirm/Grüfflingen
Ik kom thuis aan met nog 10 kilometer bereik volgens de auto zelf, maar A Better Route Planner, een navigatie-app waarmee ik navigeer en die live data van de auto uitleest, zegt dat ik nog 10% heb. De auto zelf geeft 6% aan, maar is nog niet in turtle mode gesprongen. Ik begin me af te vragen of deze auto dat überhaupt doet, maar daar kom ik in de toekomst wellicht nog achter. Mijn lichaam zelf is wel in turtle mode gesprongen, want de spieren zijn aardig stijf geworden. Vooral de dag erna loop ik met flinke spierpijn rond. De bilspieren en ook wat spiertjes in mijn linkervoet zijn heel gevoelig en ook de usual suspects in de benen hebben zich weer gemeld. Het geeft me altijd weer een lekker gevoel na een dag wandelen en dat is naast de mooie omgeving toch ook een doel om een lange afstand voor te wandelen.
 


Statistieken
Afstand:39,3 km
Hoogtemeters:893
Gemiddelde:4,8 km/h
Bewogen gem.:5,8 km/h
Totaalteller:8029,8 km

Hoogteprofiel en tempo

De voortgang over de GR5 na 12 dagen

13:16

13:52 De binnenplaats van het kasteel in Burg Reuland

14:32

15:01 Weggezakt in de modder

15:21 Kruispunt Leithum

16:01 Ouren

16:05 De Our

16:10 De laatste meters in België

16:20 Het drielandenpunt bij Ouren

16:21 Luxemburg!

16:50 Aankomst in Lieler

21:18 Bijna lege accu bij thuiskomst


<< Spa-Vielsalm (36km) Lieler-Stolzembourg (33km) >>