zondag 1 oktober 2023

Rondje Horabos (15km)

13:50 In het Horabos
Mijn dochter mag volgend jaar voor het eerst meelopen met de Nijmeegse Vierdaagse en ze heeft aangegeven dat ze daar wel oren naar heeft. We proberen haar wandelconditie vast wat te laten groeien naar langere afstanden voordat de inschrijving begint, zodat we wat meer inzicht hebben in of het haalbaar is en of ze het nog steeds leuk vindt als ze daadwerkelijk met langere afstanden bezig is.

Vandaag starten we met de eerste training. Afstanden tot de 15 kilometer zijn eerder al bedwongen en dat mag geen probleem opleveren. Het is wel de afstand waar we vandaag mee starten en het idee is om elke keer een langere afstand te lopen tot aan de 35 kilometer. De eerste twee wandeldagen in Nijmegen zijn geen 30, maar 35 kilometer en het is wel zo handig om daarop voorbereid te zijn.

14:33 Onder de A12
We vertrekken vanuit huis en lopen de wijk uit richting Stadspoort, een klein winkelcentrum in Ede-Zuid. We volgen de doorgaande weg richting het Horabos waar momenteel druk gewerkt wordt aan de aanleg van een oostelijke ringweg van de A12 naar nieuwe woonwijken in Ede-Oost. We kruisen de werkzaamheden en lopen direct het bos in, weg van het asfalt. We volgen hier het Trekvogelpad en met een kleine afwijking blijven we dit pad volgen totdat we onder de A12 doorlopen. Als we nu nog verder rechtdoor gaan, zijn we niet binnen 15 kilometer thuis en het moet de eerste keer niet te lang worden. We slaan dan ook tweemaal rechtsaf en lopen aan de andere kant van de snelweg over de Oost-Breukelderweg terug richting Bennekom. De Oost-Breukelderweg loopt door tot aan de Edeseweg en onderweg komen we een paard-en-wagen tegen. Bij de Edeseweg steken we rechtdoor over, al lijken de borden aan te geven dat dit niet is toegestaan. Gekkenwerk, maar ter plaatse lijkt het erop dat we een stukje verderop veiliger kunnen oversteken doordat er dan halverwege de weg een middenberm is. De weg is in één rijrichting afgesloten vanwege de eerder genoemde werkzaamheden en we kunnen dus prima zonder middenberm oversteken.
15:33 Op de Parklaan in aanbouw

We lopen door in westelijke richting op weg naar de Bovenbuurtweg. Hier is onlangs een boerderij gesloopt en de weg verlegd zodat de nieuwe Parklaan kon worden aangelegd. Wij lopen vandaag op de verlegde Bovenbuurtweg en voordat we via deze weg de snelweg oversteken, kijken we even op de Parklaan hoe ver ze zijn. Er ligt al een asfaltbaan en we zouden over deze weg naar het snelwegviaduct kunnen lopen. Vanaf daar zouden we dan zo Ede in kunnen wandelen op weg naar huis. We besluiten om toch ons oorspronkelijke plan te volgen om zeker te zijn dat we genoeg kilometers lopen. Als we de A12 gepasseerd zijn, verzin ik ter plekke zelfs een extra lusje omdat ik twijfel of we wel aan de 15 kilometer komen.

15:36 De A12
Bij Stadspoort lopen we even hetzelfde stukje als op de heenweg, waarna we langs de bioscoop lopen en de geluidswal beklimmen. Eenmaal boven lopen we deze geluidswal uit. Niet veel langer komen we thuis aan en kunnen we terugkijken op een prima wandeling.



Statistieken
Afstand:15,4 km
Gemiddelde:4,7 km/h
Bewogen gem.:5,2 km/h
Totaalteller:7990,5 km

Hoogteprofiel en tempo
Rondje Veenendaal (18km) >>