zaterdag 11 juni 2011

Retourtje Oosterbeek (50km)

Op het internet vond ik een document waarin een fietsroute stond beschreven die begon bij de VVV in Oosterbeek. Heel leuk, want met een kleine aanpassing kon ik de route thuis laten beginnen.
In de vroege ochtend loop ik vanuit Ede naar Wageningen en buig ik gelijk af richting Renkum. Na Heelsum passeer ik de A50 en loop ik door de bossen richting Oosterbeek. Er dreigt een bui dus ik trek mijn poncho aan. Niet veel later barst de gietende regen los. Ik ben erg blij met de poncho waardoor ik alles droog weet te houden. Ook de schoenen houden alles goed tegen. Gelukkig had ik ze onlangs nog ingespoten om ze weer waterdicht te maken.
In Oosterbeek aangekomen, loop ik de uiterwaarden in en krijg ik een vergezicht naar een brug waarvan ik me afvraag of dat de beruchte brug van 'A bridge too far' is. Ik weet het niet zeker, want er zijn meer bruggen in die omgeving.
Kasteel Doorwerth
Mijn volgende herkenningspunt is het kasteel van Doorwerth. Hier halen we soms een fles Ambrosia en ligt er een geocache die we al meerdere keren niet wisten te vinden. Ik twijfel of ik op beide vlakken gebruik zal maken van mijn aanwezigheid hier. Uiteindelijk koop ik een fles Ambrosia en stop deze in mijn tas. De geocache laat ik voor wat het is, want het is te druk om rustig te zoeken en ik wil mijn spieren niet in gekke bochten wringen om onder een bruggetje te kunnen kijken.
Vanaf het kasteel loopt de route naar de kapel die vroeger bij het kasteel hoorde. Hiervoor moet ik onder de A50 door. Het leuke is, dat wij in deze kapel zijn getrouwd. In het gebouw er tegenover vierden wij onze receptie. Dat werd een bijzonder moment, want door een storm raakten we ingesloten en werd het gebouw waar we waren, redelijk ernstig beschadigd. Het gebouw is open en je kan er koffie met gebak kopen. Ik besluit naar binnen te gaan en bestel het gebak, niet de koffie. De mensen herkennen mij al snel en we praten wat bij over wat er sinds die beruchte dag is gebeurd en hoe het nu met hen en met mij gaat. Zo kan ik een pauze combineren met een fijn gesprek.
En nu is het welletjes. Het is half zes en ik wil wel weer naar huis toe. Bij het cafetaria in Renkum eet ik een frietje, waarna ik het bospad opga richting de Ginkelse Hei. Net voor het spoor sla ik linksaf en loop ik naar Ede toe. Om half 8 ben ik thuis en zit er weer meer dan 50 kilometer op.Statistieken
Afstand:51,0 km
Gemiddelde:6,0 km/h
Totaalteller:910,6 km