donderdag 19 juli 2018

4daagse 2018, dag 3, Groesbeek (50km)

10:57 Groesbeek
Met twee ingetapete hielen arriveer ik rond 3:15 weer op de Wedren. De spieren voelen vermoeid aan en van het lange wachten totdat het 4 uur is, heb ik ook wat rugpijn overgehouden. Dat laatste had ik dinsdag ook, maar toen was ik verder nog fris. Ik loop in het eerste uur dan ook 'slechts' 6,5 kilometer. Dat was de afgelopen dagen nog tegen de 8 kilometer, maar op zich mag ik niet klagen, want dit is mijn normale wandeltempo, al loop ik normaliter over onverhard terrein. Het is echter wel duidelijk dat ik zwakker begin dan de afgelopen dagen, maar daar was ik vooraf al van uitgegaan. In eerdere edities was het eerste deel van de derde dag ook zwakker, wat dan weer beter werd naarmate de heuvels in zicht kwamen.

11:12  Even lekker klimmen
Ik heb deze week al vaker nagedacht over de keuze voor rustplaatsen. Vaak kies ik vaste rustplaatsen uit waar ik elk jaar stop, maar in het eerste deel van de derde dag ben ik er nog niet uit. Een vast punt was de bakker in Mook, maar dat is pas na bijna 15 kilometer en vaak wil ik op de derde dag al eerder een rustpauze inlassen. Voorheen stopte ik bij kleine rustplekken omdat ik er echt even doorheen zat, maar vandaag vind ik een prachtige rustplek bij een tuincentrum in Malden. Ik vermoed dat ik deze plek in de toekomst vaker zal uitkiezen. Het ligt op 7 kilometer van de start en dat is een mooie afstand. Ik ga zitten met mijn benen op een krukje en na zo'n vijf minuten pauze merk ik dat de rugpijn verdwenen is en loop ik net wat beter verder.

11:47 Op de Zevenheuvelenweg
We lopen door meerdere plaatsjes op weg naar Milsbeek. Er is warm weer voorzegd, maar dankzij de bewolking breekt de zon nog niet echt door. Dat gebeurt pas als we voorbij Milsbeek zijn en over het onverharde pad richting Gennep lopen. Ik wil weer even gaan zitten voor een uitgebreide rust, maar omdat ik graag een rustig plekje wil hebben, loop ik veel rustplaatsen voorbij. Net voorbij Ottersum mag ik bij mensen langs de kant naar het toilet en daar zit ik automatisch even waardoor ik weer wat langer door kan. Uiteindelijk ga ik bij de rustpost van de paardenvereniging van Ottersum zitten voor een uitgebreide pauze. Hier stop ik echt altijd om aan te sterken in voorbereiding op het samenkomen met de andere afstanden.

11:41 En weer omhoog.
Genoeg ruimte om rechtdoor te klimmen.
Ik voel nog altijd dat het minder gaat dan gisteren en eergisteren, maar als even voorbij de tweede passage van Milsbeek de eerste serieuze klim nadert, komt de energie terug in mijn lichaam en loop ik in een hoog tempo de medewandelaars voorbij de heuvel op. In Breedeweg en Groesbeek loop ik in een strak tempo en als de Zevenheuvelenweg nadert, merk ik dat ik nauwelijks kan wachten op de eerste klim. In een ruk loop ik de Zevenheuvelenweg uit tot aan de top van de laatste klim. Daar ga ik even zitten, voordat ik de drukte van Berg en Dal in wandel.

In Berg en Dal vul ik de bidons bij en log ik nog een geocache-event. Het tempo zit er nog goed in, maar wordt er door de organisatie van de Vierdaagse ineens uitgehaald als er door twee vrijwilligers een touw over de weg wordt gehesen om ons in zeer traag tempo richting een rotonde te laten bewegen. Dat geeft de politie tijd om het autoverkeer over de rotonde ruimte te geven. Na een paar minuten mogen we weer los en het duurt even voordat ik de achterhoede van de wandelaars die nog voor het touw liepen, inhaal. Ik hou het tempo vast totdat ik bij het Julianapark aankom en de derde dag erop zit. Van de behandelde blaar van gisteren heb ik geen last, en er zijn ook geen andere ongemakken bijgekomen.Statistieken
DagAfstandGemiddelde (bewogen)
1 (Elst)52,3 km5,9 km/h (6,6 km/h)
2 (Wijchen)48,9 km5,6 km/h (6,5 km/h)
3 (Groesbeek)50,9 km5,7 km/h (6,5 km/h)
Totaalteller:4993,5 km

12:07 Berg en Dal
12:19 We worden even tegengehouden door de organisatie zodat de
politie het autoverkeer doorgang kan verlenen
12:24 Dankzij het verplichte wachten is er nu volop ruimte richting Nijmegen
12:31 In de straten van Nijmegen