vrijdag 19 juli 2013

4daagse 2013: dag 4, Cuijk (50km)

Vandaag is alweer de laatste dag van de 97e Vierdaagse en na het gemak waarmee ik gisteren over de heuvels ben gelopen, heb ik er voor vandaag alle vertrouwen in. Ik sta redelijk vooraan en niet ver na vieren kan ik voor het laatst dit jaar aan een vierdaagse-etappe beginnen.
Om 3:45 bij de start

De route begint net als op dag twee met het uitlopen van de Heyendaalseweg naar de Scheidingsweg waar we de rand van Heumensoord bereiken. Al redelijk snel nadat we zijn gestart, loop ik in de buurt van een jongen die beweert net uit de kroeg te komen en daar gedraagt hij zich ook naar. Voor mensen aan de kant is dat misschien leuk, maar als je er voortdurend bij in de buurt loopt, is het al snel irritant. Mensen die net door hem zijn ingehaald, reageren wat lacherig en het nadeel van dit heerschap is dat hij ongeveer mijn tempo loopt, waardoor ik hem niet snel kwijtraak.

Vanaf de Scheidingsweg lopen we vandaag al samen met de militairen. We lopen niet dezelfde route, maar in tegenstelling tot de overige dagen, lopen we wel meer gelijk op. Ik vind dit wel gezellig, maar als je niet beter zou weten, zou je haast denken dan we in een oorlogsgebied lopen. In Hatert, een wijk in Nijmegen-Zuid waar we drie van de vier dagen doorheen wandelen, staat een militair langs de kant die bezig is om een banier op te hangen met een of andere reclame erop. De banier wordt echter op z'n kop en achterstevoren opgehangen en een meisje langs de kant merkt dit op. De militair glimlacht wat en corrigeert zijn fout.

Door met de militairen mee te lopen, vang je ook veel van hun liederen op. Vaak zingen ze aangepaste teksten en zo is bijvoorbeeld 'When the saints to marching in' gewijzigd en wordt er gezongen: 'Glory, glory what a hell of a way to die when the saints go marching on'. Ook zijn er groepen die bij het zien van een hond beginnen te roepen 'Who let's the dog out', waarop de hele groep reageert met 'WHO, WHO'. De meeste mensen lijken dit te kunnen waarderen, maar bij een van de gepasseerde honden vang ik van het baasje op dat de hond ervan in de stress is geraakt. Dat vind ik dan wel weer grappig om mee te maken.
Afsnijden over het benzinestation. Helaas wat bewogen.

Net over de Hatertse brug, in Weezenhof, rijdt er weer een ziekenwagen over het parcours met zwaailichten aan. Hierdoor moet ik een inhaalmanoeuvre afbreken om de ambulance te laten passeren. Nadat dit is gebeurt, doe ik weer een stapje naar links en loop ik de groep die ik net aan het inhalen was, weer verder voorbij.

Net als woensdag is er ook vandaag een geocache-event georganiseerd langs het parcours. Vandaag is dit bij de brandweer in Overasselt en het event is er tussen 6 en 12 uur. Twee jaar geleden passeerde ik Overasselt ergens rond de klok van zes uur, dus ik zal er rond het beginpunt van het event zijn. Omdat ik dus kans maak om 'goud' te halen bij deze cache (een event is formeel ook een geocache), besluit ik om voor Overasselt nog niet te pauzeren. Zo loop ik om zes uur Overasselt binnen en twee minuten later meld ik mij bij de brandweer. Ze zijn bezig met het opzetten van een partytent en als ik vraag naar het event, weet de persoon aan wie ik het vraag, er niets vanaf. Ik word doorverwezen en drie personen verder heb ik de juiste te pakken. Ze hadden me niet zo vroeg verwacht, maar de spullen worden erbij gehaald en ik log de cache waarna ik ook nog wat zoutjes krijg toegediend.

In Overasselt stond een controle aangekondigd die in de buurt van de brandweer zou moeten staan, maar er zijn geen controleurs te zien. Dit is dus weer zo'n spookcontrole en als ik dit bij latere controles navraag, blijkt dat inderdaad te kloppen.

Doordat ik in Overasselt zo'n tien minuten heb stilgestaan, ben ik voor het verdere verloop van de dag wel eindelijk verlost van onze dronken medeloper. Ik vind het nog knap dat hij het überhaupt nog kan als je 's nachts nog zo tekeer bent gegaan.
Zicht op Grave

Vlak voor Overasselt zijn de routes van ons en van de militairen gesplitst, maar een stuk verder komen we weer bij elkaar en samen lopen we naar de brug die ons naar Grave zal brengen. In de lus voor de brug lopen we om een rustplaats heen waar net als twee jaar terug iemand heel druk is om de uitsmijters aan te prijzen die zij in de aanbieding hebben. Rob Geus van de smaakpolitie wordt er zelfs bijgehaald, maar die zou geen stickers bij zich hebben en je kan je uitsmijter niet alleen met ham en kaas krijgen, maar als je dat wil ook met kaas en ham! Tussendoor laat hij soms ontglippen dat hij weer een plak kaas op de grond heeft laten vallen waarmee hij zijn eigen reclame wat teniet doet, maar het is alles bij elkaar wel gezellig en ik blijf hier een kwartiertje rusten om mijn eigen boterham op te eten en ik sponsor de lokale korfbalvereniging met een bakje koffie voor 1 euro 50.

Ik loop de brug over en loop door Grave heen en dan volgt een saai stuk door weilanden waarbij Beers en Gassel de dorpjes zijn waar we nog doorheen lopen op weg naar Cuijk. Vlak voor Cuijk ligt Vianen wat de laatste niet al te drukke doorkomstplaats van de 4daagse is. Vanuit Vianen loopt de route automatisch Cuijk binnen en ik ben al een poosje op zoek naar een geschikte plek voor een toiletpauze, maar die heb ik nog niet gevonden. In Cuijk lopen we langs een café en hier mag ik gebruik maken van het toilet. Ik vul gelijk de bidons bij met koud leidingwater omdat ik niet verwacht daar de komende kilometers veel mogelijkheden voor te hebben in het centrum van Cuijk.
In Gassel is het na de splitsing lekker rustig op het parcours

Cuijk is net als altijd behoorlijk druk en dat blijft het tot ver na Cuijk. We verlaten Cuijk bij de Maas waar de Nederlandse en Duitse militairen de pontonbrug hebben aangelegd. Dit jaar was deze wegbezuinigd, maar door er een internationale oefening van te maken, kon de brug toch worden geplaatst. Op de brug maak ik wat fotootjes waarmee ik een geocache mag loggen die eigenlijk aan de Cuijkse kant van de Maas ligt, maar de cache is door de drukte vandaag totaal onbereikbaar en dit alternatief is voor wandelaars toegestaan.

Met het overlopen van de pontonbrug lopen we ook gelijk de provincie Limburg weer binnen. We zijn niet ver van waar we gisteren liepen toen we langs de Mokerplas liepen. Op de dijk waarop we lopen zijn ook niet veel toiletten beschikbaar, wat blijkt uit het feit dat ik een wildplassende vrouw voorbij loop. Dat zelfs vrouwen zich tot wildplasserij genoodzaakt voelen, zegt toch wel wat.

We lopen door Mook en Molenhoek richting Malden en als ik in Molenhoek aankom, laat ik dit weten aan een collega die op de Via Gladiola langs de kant zal staan met koud bier. Mijn ouders staan ook langs de Via Gladiola en met hen heb ik regelmatig contact over de locatie waar zij mij opwachten.
Op de pontonbrug bij Cuijk

Vanaf de pontonbrug begin ik serieus last van spierpijn te krijgen. Ik besluit langzamer te gaan lopen en zo loop ik uiteindelijk ook Malden door. Mijn ouders zitten in de buurt van de McDonalds en de kruising met de Grootstalselaan/Scheidingsweg en vlak nadat ik een militaire rustplaats voorbij ben gelopen, zie ik hen langs de kant zitten. Ik ga er zitten, rust een half uur uit en we praten wat bij. Van hen krijg ik een bos gladiolen en ik ben getuige van hun eerste kennismaking met de 4daagse van dichtbij.

Er moet nog meer gelopen worden voordat ik recht heb op het derde kruisje, dus ik sta op en loop verder richting de finish. Mijn collega die ook langs de route staat laat ik weten waar ik ongeveer ben. Hij staat bij het ziekenhuis, maar ik weet niet precies waar dat is, dus krijg ik een aanvullende uitleg waardoor we elkaar toch niet voorbij lopen. Hij heeft een tas vol met koud bier bij zich en ik ben de eerste die een blikje mag opentrekken. Dit had hij vooraf al aangekondigd, dus ik sla de aanbieding van Grolsch af die honderd meter ervoor bier met een extra smaakje met 0,1% alcohol aanbieden. Ook hier is het gezellig bijpraten en ook hier sta ik een half uur stil. Mijn collega blijft nog een paar uur langs de route staan en maakt er heel veel foto's. Zo heb ik achteraf nog een aardig beeld van wat er allemaal na mij over de Via Gladiola is gelopen en dat is soms best leuk. Een selectie van zijn foto's heb ik met zijn toestemming onderaan dit bericht geplaatst.
Je gladiolen kun je eventueel hier achterlaten

Deze twee pauzes op de Via Gladiola helpen me om door de spierpijn heen te komen en de laatste vier kilometer tot de Wedren loop ik weer pijnloos en probleemloos uit. Op de Wedren beginnen de wandelaars binnen te druppelen en ik loop naar de bureaulisten van bureau 50F om mijn knipkaart in te leveren in ruil voor een 3-tje dat ik op mijn vierdaagsekruis mag spelden. Hiermee komt aan mijn derde deelname aan de Vierdaagse van Nijmegen officieel een eind.

In tegenstelling tot mijn eerdere deelnames, was het dit keer alle dagen droog en warm. Daarnaast heb ik maar een blaartje gelopen. Dat ontdekte ik pas toen ik na de laatste dag thuis in bad ging. Met in totaal 390 trainingskilometers in de benen is dit mijn makkelijkste vierdaagse tot nu toe geweest.Statistieken
DagAfstandGemiddelde (bewogen)
1 (Elst)52,5 km6,2 km/h (7,1 km/h)
2 (Wijchen)47,9 km5,9 km/h (6,7 km/h)
3 (Groesbeek)49,6 km5,5 km/h (6,8 km/h)
4 (Cuijk)50,7 km5,5 km/h (6,9 km/h)
Totaalteller:2062,6 km
Het 4daagsekruis, beloning 3

Een selectie van de foto's die mijn collega Carlos heeft gemaakt tijdens de intocht:

11:56 Deze man is trots op zijn land. Vanmorgen om 4:05 haalde ik hem in, maar we lopen even hard. In 2011 liep hij er ook zo bij. Dit houdt hij gerust viermaal 50 kilometer vol.

12:19

12:31

12:34 Met een half uur op bezoek bij mijn ouders kom ik rond half een aan bij het ziekenhuis.

13:13

13:22

14:06 Een van de vele muziekkorpsen die de laatste paar kilometers meelopen

14:11 Cpt. Jack Sparrow is ook van de partij. In dit tenue heeft hij zowaar de hele 50 kilometer gelopen vandaag! Hij verkleedt zich elk jaar op de laatste dag, maar de bewoners van zijn vaste omkleedadresje ergens in Malden of omgeving, zijn verhuisd dus dit jaar heeft hij er de hele dag in rondgelopen.

14:15 Oud-mariniers

14:21 Dit is wel erg bijzonder!

14:39 Tja, zo kan het ook

14:50

14:56 Britse agenten aan het bier

14:56 Een Amerikaanse militair

14:57

15:23

15:34 Alsof het nog niet warm genoeg is

15:44

15:56 Deze man had ik eerder vandaag al langs de route zien staan, maar toen was het me niet opgevallen dat hij ook meeloopt

16:12 De 'ellende' heeft ook de Via Gladiola bereikt. Wat zal deze man blij zijn dat het voorbij is.

16:35 En dat geldt ook voor deze militair

16:43