zaterdag 29 juni 2024

GR5F, Thionville ▸ Rombas (28km)

9:47 De A31
Het is alweer vijf weken geleden dat ik mijn vorige kilometers aflegde over de GR5 en na al het wandelgeweld om mijn dochter te preppen voor de Vierdaagse, is het vandaag weer aan mijzelf. Om half vier vertrek ik van huis richting Thionville waar ik vandaag mijn wandeling naar Rombas zal starten. Een tocht van nog geen 30 kilometer, wat komt doordat ik vanuit Rombas voldoende vervoersmogelijkheden heb om terug te reizen naar Thionville. Als ik verder loop, wordt dat een stuk lastiger.

9:55 Overstekende
wandelaars
Met een volle accu vertrek ik in het holst van de nacht van huis. Met de inmiddels bekende laadstops in de provincies/cantons Limburg (NL), Luik (B) en Capellen (L) arriveer ik tegen half tien bij het station van Thionville. Ik parkeer de auto weer betaald bij Effia en hoef me dit keer geen zorgen te maken over het halen van een trein, want ik start de wandeling vandaag vanaf de auto. Ik hoef pas na te denken over aansluitend openbaar vervoer als ik in Rombas aankom. Daar vertrekken treinen of bussen terug naar Thionville o.a. om 15:02, 15:20 en 16:32. Ik verwacht de trein van drie uur wel te halen, maar zelfs als het de bus van half vijf wordt, ben ik nog voor elf uur 's avonds thuis. Ik maak me dus geen zorgen over mijn wandelsnelheid. Het profiel is nagenoeg vlak; alleen bij het Forêt domaniale de Moyeuvre, waar ik na ongeveer 16 kilometer doorheen kom, zit een relatief steile klim.

Na een kletsnat voorjaar is afgelopen week dan eindelijk de zomer doorgebroken en waar we in Nederland getrakteerd zijn op temperaturen van 30 ⁰C is het in Lotharingen net een paar graden warmer geweest. In Nederland wordt vandaag 25 ⁰C verwacht, maar in Lotharingen loopt het kwik vandaag nog op tot 30 ⁰C. Naar aanleiding van mijn bevroren drinkslangetje afgelopen winter, heb ik afgelopen week eindelijk isolatiemateriaal gehaald om dit in de toekomst te voorkomen. Vandaag ga ik deze isolatie uittesten om te kijken of ik mijn drinkwater juist langer koel kan houden.

10:42 Gelukkig staat het water niet hoog
Vanuit het station loop ik de stad uit richting Yutz, waarna ik over een viaduct de A31 kruis. Daarna volgt het dorpje Illange en binnen de eerste zes kilometer ook Bertrange, waarna de route de snelweg verlaat en de oevers van de Moezel weer opzoekt. Het is warm genoeg om de broekspijpen en mijn dunne jasje bij de start al achter te laten en dankzij het isolatiemateriaal is mijn drinkwater al bij de tweede slok nog lekker fris. Dat ook de hele dag zo te blijven. Zonder isolatie moet ik eerst het water dat in het slangetje zit, opdrinken voor het water koel is en dat komt neer op ongeveer vier slokken water. Het isolatiemateriaal heeft dus effect, alleen over het buitenste deel van het drinkslangetje maak ik me nog wel wat zorgen voor in de winter, maar daarvoor kan ik het water wel een stukje terugblazen. Dat zijn zorgen voor later; ik heb net gezien dat lokale thermometers 30 graden tonen.

11:09 Langs de Moezel
Ter hoogte van Uckange steek ik via een brug de Moesel over. Hier is de route kennelijk gewijzigd, want de routemarkeringen snijden een stukje af van de route zoals ik die op mijn gps-apparaat heb staan. Nadat ik de snelweg A30 ben gepasseerd, verlaat ik de directe omgeving van de spoorlijn en de snelwegen. Op een thermometer bij een drogist zie ik een temperatuur staan van 27 graden, maar dat zal later vandaag nog flink gaan oplopen.

11:26 Duitse plaatsnaam
Mijn eigen lichaamstemperatuur stijgt sneller dan de buitentemperatuur als ik na 15 kilometer lopen over een onverhard pad de hoogte in moet. De ondergrond is niet heel vriendelijk voor wandelaars, maar gelukkig heb ik mijn wandelstok weer meegenomen en met behulp van dit derde been lukt het me met de nodige rustpauzes om de top van de klim te bereiken. Eenmaal boven loop ik door verschillende delen van het bos dat elk een eigen naam lijkt te hebben, getuige de hoeveelheid naambordjes die ik steeds maar passeer. Het is hier heel rustig. Halverwege zie ik een vos voor me het bos invluchten. Na bijna zeven kilometer kom ik weer mensen tegen.

11:51
Als ik 22 kilometer gelopen heb, gaat het weer omlaag en al dalend kom ik uiteindelijk weer aan in bewoond gebied, iets ten oosten van Moyeuvre-Grande. Hier loopt de route over een weg waar het autoverkeer met hoge snelheid overheen raast en het nodigt niet uit om hier overheen te lopen. Ik loop een stukje terug (en omhoog) naar een andere weg richting het oosten. Via deze weg kom ik alsnog in de buurt van het eindpunt. Via een buitenwijk van Clouange loop ik de laatste kilometer naar het station Rombas-Clouange. Het is 14:55 en ik heb voldoende tijd om de trein van 15:02 te halen. Op het perron koop ik via de app SNCF Connect een treinkaartje en na ongeveer vijf minuten kom de trein het station binnenrijden.

12:06 La chapelle de Budange
Ik heb een overstap in Hagondange, maar voordat het zover is, word ik voor het eerst in mijn leven gecontroleerd in een Franse trein. Nu weet ik tenminste dat het gekochte ticket ook geldig is. Geeft toch een fijn gevoel. Het tweede station waar de trein stopt, is in Hagondange. Hier heb ik een wachttijd van maar liefst 53 minuten. Volgens mij had ik ook in de trein kunnen blijven zitten tot in Metz en daar kunnen overstappen, maar dan was het treinkaartje misschien wel duurder geweest. Nu kost het me vijf euro, wat ik een schappelijke prijs vind. Bij het station van Hagondange is een shoarmatent en ik probeer een Turkse pizza te bestellen, maar dat kennen ze niet. Dan maar een broodje döner, maar van sambal en knoflook lijken ze ook niet te hebben gehoord. Of ze herkennen de Engelse begrippen voor deze sauzen niet. Zou heel goed kunnen. Ze wijzen mij naar het menubord waar alle beschikbare sauzen staan. Ik kies voor curry. Maar als ik het broodje ontvang, dan zie ik een gele saus. Ik vind het wel lekker en ik gok dat het niet curry is, maar kerrie. Toch grappig, zo'n taalverwarring. Volgende keer maar de telefoon met Google Translate ervoor houden om de sauzen te laten vertalen...

12:17 Ik loop nog de goede kant op
Als ik mijn broodje op heb, verlaat ik het terras en loop ik naar het station, dat er direct naast ligt. Ik wil weer wat water uit mijn drinkzak drinken, maar deze blijkt voor het eerst sinds ik de zak heb, leeg te zijn gegaan. En dat al na 27 kilometer. Het zegt iets over de temperatuur en het bewijst ook wel dat ik meer drink dan wanneer ik bidons mee heb. Met twee bidons heb ik 1,2 liter water mee en nu 2,5 liter. In het verleden heb ik op hete dagen bij uitzondering beide bidons met koud water bijgevuld, maar zelfs dan dronk ik ze nooit beide leeg. Vandaag dus wel en ik ben blij met het lauwe water in de bidon die ik ook nog had meegenomen. De thermometer van de drogist aan de overkant van de straat geeft inmiddels 36 graden Celcius aan, maar die meet de temperatuur waarschijnlijk in de zon.

12:18 Gelukkig heb ik zelf nog voldoende drinkwater
De Franse Spoorwegen zijn zo vriendelijk om mij een sms te sturen met de mededeling dat de trein er bijna aankomt. Eerder ontving ik er al een dat mijn trein een paar minuten vertraging had, maar dat valt gelukkig mee. Qua communicatie kunnen ze er bij de NS wel wat van leren. De trein brengt mij netjes terug naar Thionville. Ik betaal de parkeerkaart, maar een van de hefbomen is open en een andere is geblokkeerd door een obstakel op de weg. Ik had dus ook gratis kunnen wegrijden, maar ik vind het wel zo netjes om te betalen. Ik ga wel het betaalbewijs bewaren, want wellicht krijg ik hier nog wel problemen mee.

13:16
Op weg naar huis heb ik weer een lange laadstop bij Aire de Capellen Nord in Luxemburg. Hier ligt een geocache waarvoor ik onder andere het aantal snellaadpalen moet tellen. De vragen zijn snel opgelost en de cache is snel gevonden. Als de accu voor 80 procent gevuld is, rij ik weer verder richting huis. Ondanks dat ik in totaal 4x moet snelladen kom ik voor het donker thuis aan. Dat zal eenmalig zijn zo lang ik de GR5 bewandel, want de dagen worden alweer korter en mijn volgende geplande wandeldag over dit pad is pas in september.




Statistieken
Afstand:27,8 km
Hoogtemeters:476
Gemiddelde:5,1 km/h
Bewogen gem.:5,5 km/h
Totaalteller:8701,2 km

De voortgang over de GR5 na 20 dagen

Hoogteprofiel en tempo

14:55 Gare de Rombas-Clouange

15:00 De trein naar Hagondange/Metz

15:39 Kan de NS dit ook invoeren?


◀ Sierck-les-Bains ▸ Thionville (31km) Rombas ▸ Metz (31km) ▶

zondag 16 juni 2024

NS-wandeling Belmonte en terug via de Kraats (33km)

6:28 Over de geluidswal naar Ede Stadspoort
Vandaag is de eerste keer dat mijn dochter een lange wandeltocht maakt op de spierpijn van de dag ervoor. Tevens de laatste trainingsdag voor haar Vierdaagsedebuut. Vanmiddag speelt het Nederlands Elftal zijn eerste wedstrijd op het EK in Duitsland en omdat we dat wel willen zien, blijven we vandaag dichter bij huis. Dat scheelt reistijd. We lopen de NS-wandeling Belmonte die ik heb verlengd naar 33 kilometer. Zo kunnen we thuis starten en aankomen. 

7:00 In de straten van Ede-Zuid
Het is kwart over zes als we thuis met de wandeling vertrekken. Via de geluidswal langs de A12 lopen we de wijk uit naar de Maandereng, waar we het nieuwe traject van de NS-wandeling oppikken. Door de komst van het nieuwe station Ede-Wageningen en de afsluiting van een onbewaakte spoorwegovergang is het begin van deze wandelroute gewijzigd waardoor je niet direct het bos inloopt, maar eerst door de Edese bebouwing begint. In de straten van Ede geeft mijn dochter haar hoedje af en ik besluit deze met een knoop aan haar heuptas vast te maken zodat we er later makkelijker bij kunnen. Niet veel later steken we de Bennekomseweg over en lopen we het Horabos in.

7:10 In het Horabos
We volgen ongeveer hetzelfde traject als bij de eerste trainingswandeling van mijn dochter, inmiddels al maanden geleden. Dit blijft zo totdat we de snelweg kruisen. Hier staan we even stil en het valt me op dat ik het hoedje van mijn dochter niet meer zie. Al snel trekken we de conclusie dat de knoop die ik had gemaakt, niet stevig genoeg was en het hoedje ergens langs het pad moet liggen. We besluiten om toch maar gewoon verder te gaan lopen. Bij de eerstvolgende kruising gaan we rechtdoor, waar we bij de eerdere training tweemaal rechtsaf gingen om terug te lopen. Destijds was de training met 15 kilometer lang zat. Het geeft aan hoever mijn dochter inmiddels is doorgegroeid qua wandelcapaciteiten en ik heb er alle vertrouwen in dat ze Nijmegen ook wel even gaat uitlopen.

9:22 Nol in 't Bosch
De NS-wandelroute komt door een gebied waar we bij de trainingswandeling van Ede naar Arnhem ook liepen. We lopen niet hetzelfde traject, maar als we bij Quadenoord langs de beeldentuin lopen, herkennen we dit punt wel van de vorige wandeling. Onderweg schiet er ineens een kramp in mijn linkerkuit en ik kan erger voorkomen door direct mijn been te strekken. Het duurt even voordat we verder kunnen en ik blijf nog even last houden van de kuit. Om te voorkomen dat de kramp terugkomt, matig ik het tempo. Het pad loopt dwars door de bossen tussen Ede, Wageningen en Renkum. Onderweg halen we een man en vrouw in die ook aan de wandel zijn. We blijven elkaar inhalen als de ander even rust en komen uiteindelijk aan de praat. Zij trainen ook voor de Vierdaagse en lopen ook een wandelroute die is gebaseerd op deze NS-wandeltocht.

11:00 Lunchpauze in Wageningen
We lopen verder en passeren hotel/restaurant Nol in 't Bosch en even later ook het Oranje Nassau's Oord voordat we aan de rand van Wageningen staan. Over de Wageningse Berg gaan we richting de stad, maar waar de officiële route bovenlangs gaat, lopen wij verkeerd en dalen we iets te snel af. Hierdoor moeten we iets verderop weer wat omhoog, maar dat is geen probleem. De wandelaars die we eerder al hadden ontmoet, lopen hier wel goed waardoor ze ons weer bijhalen, ondanks dat ons wandeltempo wat hoger ligt. In Wageningen wijken wij bewust iets af van de route omdat ik een klim over asfalt verkies boven een klim over trappetjes. Ik weet de medewandelaars die ons opnieuw passeren gerust te stellen dat de Zevenheuvelenweg makkelijker is dan de trappenklim die zij hier wel nemen. Maar dat zijn wel zeven klimmetjes! is hun repliek, waarop ik hen vertel dat het er voor de wandelaars maar vier zijn. Op de Zevenheuvelenweg dan, want de steilste klim bij Breedeweg heb ik buiten beschouwing gelaten. Daar komen ze over een maand wel achter.

11:57 In het Binnenveld
Ik informeer bij mijn dochter hoe het met de pijntjes gaat, nu ze twee dagen op rij loopt. Ze heeft pijn aan de voorzijde bij de enkels en bij het bovenbeen. Dit zijn voor mij herkenbare plekjes en het geeft mij het vertrouwen dat het wel goed komt. In het centrum van Wageningen pauzeren we bij een terrasje. Hier eten we een stukje appeltaart en drinken we wat, waarbij we door de regen halverwege naar binnen verkassen. Het is sowieso wat buiig, maar gelukkig zet de regen niet echt door. Enkele keren doen we de poncho's aan, maar die kunnen steeds al vrij snel weer uit.

12:40 Een klein stukje klompenpad
We lopen Wageningen uit richting Rhenen en aan de horizon zien we de Grebbeberg dichterbij komen. Zover gaan we niet, want bij de Grift slaan we rechtsaf en lopen we over het fietspad dat langs dit kanaal loopt. Bij de eerste brug steken we het kanaal over en via fietspaden en een stukje klompenpad komen we uit bij de Rijnsteeg. Dit is een van de lange wegen tussen de A12 en Wageningen en we lopen deze weg helemaal uit. Onderweg vinden we nog de enige geocache die we vandaag passeren en nog niet gevonden hadden. We passeren de Kraatsschool, wat de enige basisschool is in het buitengebied tussen Ede en Wageningen. Niet veel later zijn we bij het einde van de Rijnsteeg en via de Maanderdijk lopen we naar het fietsviaduct over de snelweg. We steken de snelweg over en lopen de laatste meters naar huis, waarmee de Vierdaagsetraining er definitief op zit. Eenmaal thuis gaan we douchen waarna we ons op de bank zetelen en op tijd klaarzitten om naar de EK-wedstrijd Nederland-Polen te kijken.



Statistieken
Afstand:33,3 km
Gemiddelde:4,4 km/h
Bewogen gem.:5,3 km/h
Totaalteller:8673,4 km

Hoogteprofiel en tempo

Alle trainingstochten bij elkaar

12:42 Ede is hier herkenbaar aan de twee windmolens

13:35 De Kraatsschool


zaterdag 15 juni 2024

Apeldoorn ▸ Barneveld (34km)

19:19 Door het Willemsbos naar het snelwegviaduct
Dit weekend sluiten mijn dochter en ik onze vierdaagsetraining af met een tweedaagse training. Morgen blijven we dicht bij huis om op tijd terug te zijn voor de EK-wedstrijd Nederland-Polen, maar vandaag lopen we van Apeldoorn naar Barneveld. Daarmee sluiten we ons zelfverzonnen rondje Veluwe af, want we eindigen vandaag waar we op 17 december vorig jaar onze derde trainingstocht liepen.

9:21 A1 ten westen van Apeldoorn
Ik wil beide dagen vroeg vertrekken zodat mijn dochter ook aan dat aspect van meerdaagse wandelingen kan wennen. Zo rijden we om 6 uur 's morgens van huis weg naar het station Ede-Wageningen. We zitten nu relatief dicht bij huis en doordat het betaald parkeren is in zowel Apeldoorn als Barneveld, maakt het qua prijs nauwelijks iets uit hoe we naar de start reizen. Daarbij geldt wel dat mijn dochter nog profiteert van Kids Vrij, wat dit jaar voor het laatst is. In de toekomst zal de rekensom een stuk sneller uitkomen op de auto, maar dat speelt nu nog niet. Via Amersfoort brengt de trein ons naar Apeldoorn, waar de trein leegstroomt doordat deze wegens werkzaamheden niet verder gaat dan dit station.

9:51
We starten de wandeling in zuidwestelijke richting. In de straten van Apeldoorn passeren we nog enkele geocaches, maar deze weten we niet te vinden, of we besluiten er niet naar te zoeken vanwege pottenkijkers. Via Ughelen naderen we de snelweg A1. Deze steken we over en we lopen nu bij Hoog Buurlo, een buurtschap (denk ik) op de Veluwe. Wikipedia noemt het een oude landbouwenclave, maar waar wij lopen, is alleen bos. We passeren een terrein van het Leger des Heils en vinden rust op een bankje pal voor de boerderij dat het centrale punt van Hoog Buurlo lijkt te zijn. Hier staan wat minder bomen en staan wat gebouwen, maar ik krijg de indruk dat het niet meer voorstelt dan een groot boerderijcomplex zonder land om vee te laten grazen of gewassen te verbouwen.

10:03
We vervolgen onze weg richting Radio Kootwijk. Deze bijzondere locatie kennen we al een aantal jaren doordat we hier eerder ook al meerdere keren zijn geweest. Daarnaast zijn er in het verleden ook enkele tv-programma's die hier opnames hebben gedraaid, en ook daarvan herkennen we de locatie. Op een minder opvallend plekje vind ik de eerste geocache van de dag, waarvan later zal blijken dat het de enige geocache is die we vandaag weten te vinden

10:25 Radio Kootwijk
Inmiddels wordt het langzaamaan tijd voor een lunchpauze en mijn dochter informeert naar geschikte doorkomstplaatsen. Dat zijn Kootwijk en Stroe en via Google Maps zie ik dat beide plaatsen eetgelegenheden hebben. Qua tijd zijn beide mogelijk, maar omdat we nu al over de helft zijn qua afstand, besluiten we in Kootwijk te lunchen. We trekken er best wat bekijks en zowel de bediening als andere wandelaars die hier een rustpauze hebben, kijken op van mijn dochter die op haar nog relatief jonge leeftijd al zulke afstanden loopt. Voor mij is het niet zo bijzonder meer, maar het is we leuk om zo aan te horen.

10:41
Na een uitgebreide lunch gaan we verder richting Stroe. Waar het Marskramerpad direct al een andere weg pakt om Kootwijk te verlaten, lopen wij in westelijke richting naar de spoorlijn Barneveld-Apeldoorn. Onderweg rusten we even uit op een grote kei die mensen op de rand van hun erf hebben staan. Bij de vorige wandeling werden we nog chagrijnig weggestuurd via de intercom van de bewoonster, maar hier is geen intercom te zien en we nemen het er van. Na een korte break lopen we verder naar Stroe, waar we ook al vrij snel weer doorheen gelopen zijn.

11:54 Lunch in Kootwijk
Nog acht kilometer naar het eindpunt en we volgen het spoor richting Barneveld. Wat volgt, is een pad met veel plassen waar we niet doorheen willen lopen. Met wat moeite en behendigheid halen we de andere kant van het pad en via geasfalteerde wegen lopen we verder tot we een kombord van Harselaar passeren. In mijn beleving is dit een wijk van Barneveld, maar het staat als aparte woonkern aangegeven, dus ik ga er maar van uit dat Harselaar toch een eigen plaats is. Ter hoogte van station Barneveld Noord slaan we linksaf de Stationsweg op en ik kijk vast hoe laat de trein naar Ede-Wageningen vertrekt. We blijken 3,4 km/h te moeten gaan lopen om de trein net te halen, dus dat komt wel goed. We lopen op dit moment een kleine 6 km/h, dus no worries op dat vlak.

12:57 Waarschuwing voor slangen
Als we bij het eindpunt aankomen, hebben we nog genoeg tijd om onszelf te trakteren op een softijsje. Met de ijsjes in de hand checken we in en stappen we even later de trein in naar huis. Ik heb wat pijn in de voeten en enkels, mijn dochter heeft ook wat kleine pijntjes, maar het mag geen naam hebben. We gaan nu de hersteltijd in en morgen volgt een nieuwe dag waarop we dezelfde afstand gaan afleggen.



Statistieken
Afstand:34,4 km
Gemiddelde:4,3 km/h
Bewogen gem.:5,0 km/h
Totaalteller:8640,1 km

Hoogteprofiel en tempo

13:08

15:47 Aankomst in Barneveld


zondag 2 juni 2024

Zutphen ▸ Apeldoorn (41km)

8:09 Brug over het Twentekanaal
Vandaag ga ik weer op pad met mijn dochter voor haar laatste eendaagse training voor Nijmegen. Vandaag lopen we 40 kilometer en nadat we het hele parcours van de Vierdaagse achter ons hebben liggen, gaan we verder waar we eerder dit jaar waren gebleven: mijn zelfverzonnen rondje Gelderland. Na Barneveld-Ede-Arnhem-Dieren-Zutphen lopen we vandaag van Zutphen via Deventer naar Apeldoorn. Een afstand die mijn dochter niet nodig heeft om dit jaar de 4daagse uit te lopen, maar iets meer lopen dan dat je nodig hebt, is geen slecht idee. Bovendien hoop ik daarmee dichter bij haar lichamelijke grenzen te komen, zodat we ook ervaart hoe het is om door zware momenten heen te gaan, want die heeft ze nog niet echt meegemaakt.

8:59 Geertruida Cornelia
Het is droog en niet al te warm, uitstekend wandelweer dus. We parkeren de auto in de buurt van station Zutphen en lopen de stad uit in noordelijke richting. Via het industrieterrein komen we bij de brug over het Twentekanaal dat bij Zutphen uitmondt in de IJssel. We volgen het kanaal en niet veel later de rivier richting Deventer. Waar de rivier flink door het landschap meandert, lopen wij een wat directere route en via Gorssel en Epse naderen we na 15 kilometer lopen de autosnelweg A1. We hebben behoefte aan een sanitaire stop en hebben bedacht dat dat in Deventer wel moet lukken. De hoop wordt werkelijkheid als we direct aan de andere kant van de snelweg een McDonald's zien staan. Dat betekent anoniem naar het toilet zonder bestelverplichting. Bestellen doen we aan het eind van de dag wel bij een andere McDonald's, als de wandeling erop zit. We gaan allebei naar het toilet, maar het herentoilet blijft zo lang bezet, dat ik uiteindelijk besluit gebruik te maken van het invalidentoilet. In de tussentijd wordt mijn dochter aangesproken door enkele vrouwelijke wandelaars die ook bij de McDonald's zijn voor een korte break en ook zij blijken te trainen voor de Vierdaagse.

10:52 Aan de overkant van de A1 een
mooie gelegenheid voor een sanitaire stop
We verlaten de McDonald's en volgen de route zoals ik deze op de routeplanner van Wandelnet heb aangemaakt. Hierdoor volgen we onbedoeld de routemarkeringen van verschillende wandelroutes en we halen de twee dames die mijn dochter eerder al sprak, al snel in. We komen aan bij de Wilhelminabrug en via een mooie stenen constructie lopen we de trappen op richting het fietspad over de brug. In mijn beleving lopen we nu Gelderland in, want Overijssel ligt toch over de IJssel? Niets blijkt minder waar, want aan de westelijke oever van de rivier ligt toch nog een stukje Overijssel en waar ik eerst bordjes zie van de bebouwde kom van het gehucht Steenenkamer (Voorst), kom ik even verderop ook weer komborden tegen van Deventer. De toevoeging Voorst bij Steenenkamer blijkt overigens noodzakelijk, want de provincie Gelderland heeft minimaal twee gehuchten Steenenkamer. Eerder al liep ik in het andere Steenenkamer bij Putten.

11:21 Bijzonder beeld in Deventer
We hebben inmiddels 20 kilometer gewandeld en zijn dus over de helft. In Twello hopen we een pitstop te maken in een eettentje of café, iets dat later op de route nergens meer mogelijk lijkt te zijn. We gaan op een bankje zitten en op de telefoon zoek ik wat mogelijkheden op. We belanden uiteindelijk bij een café waar we allebei wat drinken en een portie bitterballen wegwerken. Bij het vertrek vergeet ik om te betalen waarop een medewerkster me achterna komt hollen als ik nog op het marktplein loop. Ik loop met haar mee terug en bied mijn verontschuldiging aan. Nadat de rekening alsnog is vereffend, lopen we verder richting Teuge.

Teuge is maar een klein dorpje, maar het is vooral bekend bij hobbyvliegers dankzij het kleine vliegveld dat hier gelegen is. In de tijd die wij nodig hebben om de weg langs het vliegveld uit te lopen, komen er een kleine tien vliegtuigen opstijgen. We lopen nu op een fietspad dat te smal is om naast elkaar te lopen zonder om de haverklap te moeten uitwijken voor fietsers. We lopen hier dus achter elkaar totdat het pad wat breder wordt. Ondertussen vermaken we ons met spelletjes als ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet en het opnoemen van plaatsnamen die beginnen met de letter waar de vorige mee eindigde. Voordat we het doorhebben, kruisen we de A50 ten noorden van Apeldoorn en bij het Apeldoorns Kanaal (of de Grift) slaan we linksaf richting het einddoel van onze wandelroute. Vanaf hier is het nog zo'n 5 kilometer immer geradeaus tot aan het station van de stad.

11:23 Omhoog voor de brug
over de IJssel
Als we Apeldoorn naderen, komen we opnieuw een McDonald's tegen. Ook dit keer maken we hier dankbaar gebruik van voor een sanitaire stop. We zijn nu bij de noordelijke ring van Apeldoorn en voor mijn gevoel is het niet ver meer. Dat blijkt te kloppen en ik zoek vast op hoe laat de trein naar Zutphen vertrekt. Er gaan er twee per half uur, de eerste kunnen we misschien net halen en de tweede gaat een kwartier later en is vijf minuten sneller. Voor de zekerheid pak ik de twee OV-Chipkaarten er maar vast bij. Bij het station lopen we de tunnel in, maar vanuit daar kunnen we de perrons niet op. We lopen snel weer omhoog en via de poortjes het station binnen, waarna we daar de stationstunnel inlopen en via die tunnel wel de perrons op kunnen. Bij spoor drie staat de trein klaar en als we komen aanlopen, geeft mijn dochter aan dat we nog 6 seconden hebben totdat de secondewijzer bovenaan staat en de trein zal vertrekken. Ik trek een kort sprintje en open de treindeur, wat gelukkig nog kan. We stappen in en voordat we zitten, vertrekt de trein al richting Zutphen.

Dat was een close call, en in de trein springen onze lichamen gelijk in de herstelstand. Als we in Zutphen uit de trein stappen, gaat het lopen niet zo soepel meer. Bij een dönertent bestel ik een Turkse pizza en al lopend naar de auto, eet ik deze op. Mijn dochter wil nog even niet eten en we plannen in om dat te doen bij de McDonald's van Barneveld. Als we daar aankomen, is het echter zo druk, dat we uitwijken naar Veenendaal. Daar vult ook mijn dochter haar tekorten aan, waarna we doorrijden naar huis.



Statistieken
Afstand:40,9 km
Gemiddelde:4,4 km/h
Bewogen gem.:5,4 km/h
Totaalteller:8605,7 km

Hoogteprofiel en tempo

11:24 De Wilhelminabrug over de IJssel

12:23 Ouderwetse richtingaanwijzer

14:17 Vliegveld Teuge

15:57

16:58 Een meerkoet heeft een mooi plekje gevonden